Poliçe Nedir?

Sigorta hizmeti sağlayan bir şirket ile sağlık, araç veya emeklilik gibi özel branşlarda sigorta hizmetinden yararlanmak isteyen şahıs arasında yapılan yazılı anlaşmaya poliçe adı veriliyor. Bu anlaşma karşılıklı olduğundan poliçenin imzalanmadan önce sigortalı tarafından iyice gözden geçirilmesi gerekiyor. 

Poliçe Şartları

Poliçe, yapılacak sigorta türüne göre özellikler gösteriyor. Poliçenin yanı sıra belirli konuların da karara bağlanıp belirtildiği şartnameler müşteriye sunuluyor. Bu şartnamelerin ilki genel, ikincisi ise özel şartlardan oluşuyor.

Genel koşullar içinde; teminat durumları, sorumluluklar, tarafların hakları, teminat altına alınamayan haller, kaza ya da zarar hallerinde meydana gelebilecek sürecin belirlenmesi gibi sigorta için kritik olan konular bulunuyor. Bu kritik koşulların tümü ulusal olarak da bütün sigorta şirketleri tarafından takip ediliyor. Genel koşullar standart bir metin halinde her yerde sigorta hizmetinden yararlanmak isteyenlere sunuluyor.

Genel koşulların kapsamadığı, kişinin özel gereksinimlerinin ve beklentilerinin göz önünde tutularak genişletilen veya daraltılan koşulların yer aldığı metin ise özel koşullar adı altında poliçeye ekleniyor. Özel koşullar, sigorta branşına göre ve bireylerin kendine özgü halleri düşünülerek karşılıklı olarak anlaşma ile belirleniyor.

Sigortada Poliçenin Önemi Nedir?

Sigorta işlemleri için yapılan anlaşma belgesi, sigortalananın haklarının en iyi biçimde korunmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra sigorta şirketinin de dolandırıcılıklara veya saptırılmalara karşı korunmasına imkân sağlıyor. Poliçelerde bulunan maddelerin tamamı risk satın alan sigorta firmalarının ve hizmet bekleyen sigortalananın karşılıklı veya tek taraflı mağduriyetler ile karşılaşmasının önüne geçmek için ortaya çıkıyor. Bu sebeple anlaşmanın doğru şekilde hazırlanması ve tarafların karşılıklı olarak anlaşması ile poliçenin imzalanması sigorta sürecini kolaylaştırabileceği gibi sigortanın işleme girdiği tarihlerde de sorunsuz işlemesine imkân sağlıyor.

Poliçe Çeşitleri

Sigorta poliçelerinin her branş için düzenlenmesi gerekiyor. Zorunlu trafik sigortası, DASK, kasko veya özel sağlık sigortası gibi sigortaların tümünde ilgili maddeler poliçeler sayesinde düzenleniyor ve sigorta hizmetinden yararlanmak isteyen müşteriye sunuluyor. Her bir sigorta türü için özel olarak hazırlanan maddeler özenle analiz edilerek, her iki tarafın da verilen hizmetten memnun kalmasını sağlamak için poliçeye ekleniyor.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; araç sigortasında düzenlenecek poliçelerde kaza ve hasar hallerinde uygulanacak prosedürün net biçimde belirlenmesi ve ekspertiz hizmetleri gibi detayların muhakkak göz önünde tutulması gerekiyor. Böylelikle sigortanın işleme alınacağı durumlarda her türlü hal, net bir çizgi ile belirlenerek kısa zamanda işlemin gerçekleşmesi hususunda kolaylık sağlıyor. Bunun yanı sıra zorunlu trafik ve afet sigortaları poliçelerinin de sigortalanan kişinin mağduriyet yaşamaması için etkili bir şekilde hazırlanması oldukça büyük önem taşıyor.

Poliçede Neler Yer Alır?

En uygun poliçeler yüksek oranda birbirinin aynısı olacak şekilde belirleniyor. Buna bağlı olarak da poliçede bulunması gereken bilgiler de sabitlenmiş oluyor. Herhangi bir eksik olması halinde poliçe ve sigorta işleminde aksaklık olması kaçınılmaz bir hal alıyor. 

Poliçede yer alan bilgiler;

  • Tarafların temel bilgileri (isim, adres vb.)
  • Sigortanın hangi branş ve niçin yapıldığının belirtilmesi
  • Verilen teminat bilgileri
  • Başlangıç ve bitiş tarihleri
  • Ödeme şartları ve sigorta priminin ücreti
  • Tanzim tarihi

Poliçeye Ek Metinler

Sigorta işlemlerinin ve sürecinin başlayabilmesi için ilk adım; tarafların anlaşması üzerine sigorta şirketinin müşteriye poliçeyi iletilmesi oluyor. Bu aşamada poliçede bulunan bilgilerin yanı sıra belgeye ilave olarak iki metin ekleniyor. Bu metinler genel ve özel şartlardır. Bu şartlar, sigortanın bütün detayları belirtilerek ilgili şahsı tam olarak bilgilendirmek için düzenleniyor. Sigorta şirketinin poliçe ile birlikte genel ve özel koşulların da bulunduğu ekleri müşteriye iletmesi ve müşterinin de kısa bir zamanda belgeleri inceleyerek kendisi için uygun olup olmadığını sigorta firmasına bildirmesi gerekiyor. Bu şekilde anlaşma gerçekleşebiliyor.


Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Poliçeyi Düzenlerken Yanlış Bilgi Verilirse Ne olur, Trafik Sigortasının Geçerlilik Süresi, Hasarsızlık İndirimi Nedir, Gecikme Durumunda Ceza Uygulanır mı?

Trafik Kazası Tazminat Ödemelerinde İstenen Belgeler

Trafik Kazası Tazminat Ödemelerinde İstenen Belgeler

Trafik Kazası Tazminat Ödeme Süreci, Yaralanma veya Ölümlü Kazalarda Trafik Sigortası Ödeme, 2022 Tazminat Tutarları ve Gerekli Belgeler

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Avantajları

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Avantajları

İhtiyari mali mesuliyet sigortası nedir, İhtiyari mali mesuliyet sigortası avantajları, zorunlu mu, ihtiyari mali mesuliyet tazminat kapsamı...