Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türkiye’de yaptırılması zorunlu olan ve yaptırılmadığı taktirde araç sahibine cezai işlem uygulanan zorunlu trafik sigortası, herhangi bir kaza durumunda üçüncü kişilere verilen zararı karşılar. Ancak araç sahibinin aracında veya kendisinde oluşacak zararları karşılamaz. Araç sahibinin kendi aracıyla ilgili zararları karşılayabilmesi için, kasko sigortası yaptırması gerekir. Kanunlar gereği trafiğe çıkan tüm araçların sahip olmakla yükümlü olduğu zorunlu trafik sigortasını yaptırırken dikkat edilmesi gereken bazı hususları sizler için derledik.

 

Poliçeyi Düzenlerken Yanlış Bilgi Veririlirse Ne Olur?

 

Sigortalının beyan esasına göre düzenlenen sigorta sözleşmelerinin, poliçenin ihtiyacını tam olarak karşılayacak şekilde düzenlenmesi için tam ve eksiksiz beyan çok önemlidir. Beyanın gerçeğe aykırı ve eksik olması halinde sigorta şirketi sigorta poliçesini iptal edebilir. Poliçeniz oluşturulduktan sonra, aracınızla ilgili poliçede yer alan marka, model ve kullanım şekli gibi bilgilerin doğruluğunu mutlaka kontrol edin.

 

Trafik Sigortasının Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

 

Zorunlu trafik sigortası poliçesinin geçerlilik süresinin 1 yıl olduğu unutulmamalıdır! Bu yüzden sigorta poliçenizin başlangıç ve bitiş tarihlerine dikkat etmelisiniz. Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça Türkiye saati ile öğlen 12.00'de başlar ve öğlen saat 12.00'de sona erer.

 

Hasarsızlık İndirimi Nedir?

 

Aracın daha önce herhangi bir kazaya karışıp karışmaması ödenecek sigorta primini etkiliyor. Bir kazaya karışmadığınız takdirde, hasarsızlık indiriminden faydalanabilirsiniz. Hasarsız geçirilen yıllar ile orantılı olarak indirim oranı artar ve prim oranı düşerken, hasar arttıkça prim oranları da artar. Poliçenizi oluştururken bu indirimin göz önünde bulundurulmasına dikkat ediniz. Daha detaylı bilgi için “Trafik Sigortasında Uygulanan Hasarsızlık İndirimi Oranları” adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Gecikme Durumunda Ceza Uygulanır mı?

 

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araçların %35’i trafik sigortasız olsa da, araç sigortası gecikmelerinin tespit edilmesi halinde sürücüler, sigortasını yaptırmak zorunda kalacaktır, aksi halde sigortasız araç trafikten men edilir. Unutmayın, yenileme tarihi geçen trafik sigortası poliçelerine her 30 gün için %5 gecikme zammı uygulanır. Eğer trafik sigortası yenileme tarihiniz hafta sonuna denk gelir ise poliçe yenilemenizi ilk iş gününde yaptırmanız şartıyla gecikme cezası uygulanmaz.

 

Sigortanızın Kapsamını Ek Teminat ve Hizmetlerle Genişletebilir mi?

 

Sigorta şirketlerinin isteğe bağlı olarak sunduğu standart trafik sigortası teminatlarına ilave olarak, mini onarım, asistans hizmetleri, hukuksal koruma, ihtiyari mali mesuliyet, ferdi kaza, anahtar kaybı gibi ek teminat ve hizmetlerini alarak kendi aracınızı da koruyabilirsiniz.

Unutmayın: Türkiye’de yaşanan kazaların %84’ü maddi hasarla sonuçlanıyor. Trafik sigortası olmadan yola çıkmak, size ve ailenize ciddi finansal sonuçlar doğurabilir. Siz de yalnızca 3 dakikada ihtiyaçlarınıza en uygun teklifleri almak ve trafik sigortanızı kolayca yenilemek için Koalay.com'u ziyaret edebilirsiniz.

 


7.9 Milyon Araç Trafikte Sigortasız Dolaşıyor

7.9 Milyon Araç Trafikte Sigortasız Dolaşıyor

Trafik sigortası fiyatlarının son yıllardaki yükselişi, sigortasız dolaşan araç sayısını da artırdı. Geçen yıla göre sigortasız araç sayısı 1,6 milyon arttı!

Trafik Sigortası Yaptırmayanlar İçin Ceza Nedir?

Trafik Sigortası Yaptırmayanlar İçin Ceza Nedir?

Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası, Trafik Sigortası Ceza Yaptırımları, Trafik Sigortası Yaptırmama Ceza Ücreti Ve Gecikme Ceza Ücreti

Motosiklet Sigortası Nasıl Yapılır?

Motosiklet Sigortası Nasıl Yapılır?

motosiklet trafik sigortası, motosiklet sigortası fiyatları nasıl belirlenir, motosiklet sigortası önemi