Park Halindeki Araca Çarptım, Ne Yapmalıyım?
Park halindeki bir araca çarpmanız durumunda maddi bir hasar söz konusuysa ilk olarak çarpılan aracın sahibine ulaşılmalıdır. Araç sahibi aracının başına gelene kadar aracın hareket ettirilmemesi gerekir. Trafik kazalarında geçerli olan prosedürler, park halindeki bir araca çarpılması durumunda da geçerlidir. Bu doğrultuda araçların fotoğraflanması ve tutanak tutulması gerekir. Tek taraflı kazalar ile karıştırılan park halindeki araca çarpmada, karşınızda bir muhatap bulmanız durumunda trafik polisi çağırmaya gerek duymadan kaza tespit tutanağı düzenlenebilir. İki aracın karıştığı kazalarda olduğu gibi karşı taraf ile anlaşarak kaza tespit tutanağı düzenlenip araçlar fotoğraflanabilir. Araçlar fotoğraflanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, fotoğrafın net şekilde ve yatay olarak çekilmesidir. Kaza alanında varsa trafik levhaları da araçlarla beraber çekilmelidir. Ayrıca plakaların fotoğrafta görünür bir şekilde yer almasına da dikkat edilmelidir.
Olay yerinin terk edilmesi durumunda, işler biraz daha karışabilir. Bu konuyu iki olay üzerinde açıklamaya çalışalım. İlki çarpma sonrasında araç sahiplerinin anlaşarak tutanak doldurması ve çarpan aracın zorunlu trafik sigortası tarafından hasarın karşılanmasıdır. İkinci durum ise park halindeki araca çarpıp kaçılmasıdır. Eğer araç sürücüsüne ulaşılamıyor ya da iletişim kuracak durumda olmadığınızı düşünüyorsanız, araçları fotoğrafladıktan sonra araç sahibinin size ulaşması için bir telefon numarası ve plaka bilgilerini bırakmalısınız. Çoğu kazada görüldüğü gibi, panikleyerek olay yerini terk etmemelisiniz. Park halindeki bir araca çarpma durumunda oluşan zarar, çarpan kişinin trafik sigortası kapsamında karşılanır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak sakin kalınmaya çalışılmalıdır.
Park Halindeki Aracıma Çarpıp Kaçmışlar, Ne Yapmalıyım?
Kaza her an herkesin başına gelebilecek bir olaydır. Ancak art niyetli sürücülerin sorumsuzlukları yüzünden bu kazalar insanların başına dert açabiliyor. Büyük şehirlerde çokça görülen park halindeki araca çarpma durumunda sürücünün çarptığı aracın sahibi ile iletişime geçmesi ve klasik süreci işletmesi beklenir. Herhangi bir şekilde iletişime geçme çabası göstermemiş ve kaçmışsa, yapılması gereken her şey maalesef aracı zarar gören kişiye kalıyor. İlk olarak park halindeki arabanıza çarpıp kaçan aracın plakasını öğrenmeniz gerekir. Mahalle sakinlerine olayı görüp görmedikleri sorulmalı ve plakaya ulaşılmalıdır. Hiç kimse plakayı görmemişse güvenlik kameraları ve mobeseler kontrol edilmelidir. Özellikle bireysel kullanıma mahsus olan güvenlik kameralarının çekim süreleri sınırlı olduğundan elinizi çabuk tutmanız gerekir. Tüm bunları yaparken polisi olay yerine çağırmayı da unutmamalısınız. Aracın sahibi olan kişi belli olmadığı için tutulamayan tutanak polis tarafından tutulmalıdır. Polisin tuttuğu tutanak ve çektiğiniz fotoğraflar ile sigortacınızı bilgilendirmelisiniz. Çarpan aracın sahibi belirlenemezse ve kasko sigortanız varsa, zarar oradan karşılanır. Eğer hiçbir şekilde vurup kaçan araç tespit edilemiyorsa, bu durumda takip edilmesi gereken iki yol bulunuyor. Güvence hesabından bu zararın tazmini istenebilir ya da eğer yaptırılmışsa kasko sigorta devreye sokulur.
Park Halindeki Araca Çarpma Kusur Oranı
Tüm kazalarda kusur oranı tutulan kaza tespit tutanağı ve eksper incelemesi sonucu belirlenir. Kaza tespit tutanağına eklenen fotoğrafların sigorta şirketine iletilmesini takip eden 3 iş günü içerisinde değerlendirme yapılarak kusur oranı Tramer'e girilir. Tramer Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin kısaltmasıdır. Tramer’de yapılan aramalarla bir aracın kaza yapıp yapmadığını ya da yapılan kaza sonrası incelemelerin nasıl seyrettiğini kontrol edebilirsiniz. Taraflar Tramer’e girilen kaza oranına itiraz etmek isterse, 5 iş günü içinde sigorta şirketlerine ilgili taleplerini iletmelidir. Kusur oranı belirlenirken ise belirli kriterler göz önünde bulundurulur.
Sürücünün %100 kusurlu olduğu bazı durumları, maddeler halinde aşağıda bulabilirsiniz:
- Trafik polisinin dur işaretine rağmen ya da kırmızı ışıkta geçerek kaza yapan araç %100 kusurlu sayılır.
- Bölünmüş veya bölünmemiş yollarda karşıdan gelen trafiğin şeridine girerek yapılan kazalarda sürücü kusurlu sayılır.
- Arkadan çarpmalar %100 kusurlu olmaya neden olur.
- Geçme yasağı olan yerlerden geçmeye çalışırken yapılan kazalarda tüm kusur sürücüdedir.
- Kavşaklarda dönüş manevralarının yanlış yapılmasından doğan kazalarda sürücü %100 kusurlu sayılır.
- Geçiş kurallarına uymayan sürücülerin karıştığı kazalarda tüm kusur sürücünündür.
Tüm bunların haricinde konumuzla da alakalı olan park konusunda da sürücülerin %100 kusurlu sayılmasına neden olacak durumlar bulunur. Bunlardan ilki yerleşim birimleri dışındaki karayolu üzerinde arıza ve sağlık sorunları gibi zorunlu haller dışında yapılan duraklama veya park etme durumları bir kazaya neden olursa sürücü kusurlu sayılır. Sürücülerin tamamen kusurlu sayıldığı park hallerinden bir diğeri ise kurallara uygun olarak park edilmiş araçlara çarpma halleridir. Genellikle araç park ederken görülen bu durumda sürücü yüzde yüz kusurlu sayılır.
Park Halinde Çarpma Hasar Kaydı
Hasar kaydı bir aracın yaptığı kazalar nedeniyle araçta oluşan hasarların tamamını ifade eder. Kaza sonucu araçta oluşan bu hasarlar, sigortalının kasko yaptırdığı sigorta şirketi tarafından karşılanır. Aracın dış görüntüsünde hiçbir sorun olmasa dahi araçta oluşan hasarlar kayıt edilir. Hasarlı bir araca sigorta yaptırmak istediğinizde poliçe fiyatı kazasız bir araca göre daha yüksek olur. Aracın yüksek hasar alması ise pert ya da ağır hasar olarak adlandırılır. Sigortalanan aracın %70 veya daha fazlasının hasara uğraması durumunda başvurulur. Kullanılamaz duruma gelen bu araçlar onarılamadığı için kayıtlara ağır hasarlı olarak geçer. Park halindeki bir araca çarpılması durumunda tazminat bedelinin trafik sigortası tarafından karşılanıyor olması farklı bir şey ifade etmez. Aracın park halinde uğradığı zarara göre kayıtlara işlenir.
Özellikle ikinci el araba alım satımında başvurulan araç hasar kaydı sorgulama oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Aracın herhangi bir hasar kaydının olup olmadığını, hasarının hangi düzeyde olduğunu da öğrenebildiğiniz bu sisteme e-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ekranından yalnızca araç plaka bilgileri girerek hasar kaydı bilgilerini görebilirsiniz. Ayrıca kaza bilgisi sorgulayacaksanız KAZA yazıp boşluk bırakarak “araç plakasını” arasında boşluk bulunmayacak şekilde yazarak 5664’e kısa mesaj atabilirsiniz. Bu işlem tarifenize ek olarak 8,5 TL ile fiyatlandırılıyor. Hasar kayıtları ve hasarlı araç alım satımı ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Park Halindeki Araca Çarpma Beyan Örneği
Park halindeki bir araca çarpma durumunda hem kendi zararınızın hem de karşı tarafın zararının ödenebilmesi için sigorta şirketiyle iletişime geçmeniz gerekir. Bu bilgilendirmeyi ilk anda sözlü olarak iletişim kurarak yapabilirsiniz. Kazadan dolayı oluşan hasarın karşılanması için ise kaza tespit tutanağının eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Kazanın yeri, saati, görgü tanıklarının ifadeleri, kaza krokisi, plaka ve sürücü bilgilerinin yer aldığı bu belge sigorta şirketleri tarafından incelenir. Karşılıklı olarak anlaşarak hazırlanan bu belge iki nüsha olarak hazırlanır ve sürücülerin görüşleri el yazısıyla yer alır. Her iki sürücünün de imzası bulunmayan belge geçersiz sayılır. Sürücülerden birinin anlaşmaya yanaşmaması durumunda trafik polisine başvurulur. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen mobil kaza tutanağıyla ise tespit tutanağı hızlı ve kolay bir şekilde yapılabiliyor. Video çekme özelliği ile olay yerini görüntüleniyor ve bilgiler hızlıca sigorta şirketine aktarılıyor.
Kaza tespit tutanağı ile ilgili bilgileri Kaza Tespit Tutanağı Nedir? başlıklı yazımızdan öğrenebilir, kaza tespit tutanağı ve beyan örneğine de Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yanlış Park Eden Araca Çarpma
Yanlış park etmiş bir araca seyir halinde çarpılması durumunda aracın yanlış park edilmiş olması, çarpan sürücünün sorumluluğunu düşürmez. Bu gibi durumlarda genellikle sürücüler anlaşmazlığa düştüğü için trafik polisi çağırmak en doğrusu olur. Trafik polisi trafiği aksatacak şekilde park eden ya da park yasağının bulunduğu bir noktada aracını bırakan sürücüye para cezası uygular. Ayrıca düzenlenen trafik kazası tespit tutanağı sigorta şirketine iletilir. Çarpan aracın trafik sigortasından zarar gören aracın hasarı onarılır. Bu konuda istisna olan bir diğer durum ise kazanın gerçekleştiği yoldur. Şehir içinde gerçekleşen kazalarda yukarıda belirttiğimiz durum geçerliyken, şehirlerarası yollarda ve otobanlarda zorunlu durumlar harici yapılan park ve duraklama sonucu oluşabilecek kazadan park eden aracın sürücüsü mesuldür.
Park Halindeki Arabaya Çarpıp Kaçmak
Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi trafik yoğunluğu ve araç sayısının fazla olduğu illerde kaza oranı daha yüksektir. Bu kazalar arasında ise park halindeki araçlara çarpma olaylarının oranı bir hayli fazladır. Böyle bir kazanın başınıza gelmesi durumunda, kaçmak asla bir kurtuluş yolu değildir. Aksine açılan davalar ile daha zor duruma düşebilirsiniz. Aracınızın araç sigortası poliçesinin teminatları arasında yer alan ve karşılanan bu hasarlar, sürücüleri büyük bir maddi yükten kurtarır.
Trafiğe çıkan her sürücünün başına gelebilecek olan kazalarda sakinliğin korunması gerekir. Olası bir kaza sonrası ilk olarak kendinizin ve aracınızda bulunanların can güvenliğini sağlamalı, müdahale gerekenler için ambulans çağrılmalıdır. Kaza sonrası yapılacakları adım adım Trafik Kazası Sonrası Yapılacak İşlemler Nelerdir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.