Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Aracınızda yaşadığınız bir hasar neticesinde, ekspertiz incelemesi sonrasında onarım masraflarının aracın piyasa değerine yaklaşması, ulaşması ya da geçmesi durumunda araç tam hasarlı kabul edilmektedir. Hasarlı aracın onarım masrafları, aracın piyasa değerinin %70’ine yaklaşmışsa aracın onarıldıktan sonra tekrar trafiğe çıkarılması hem ekonomik açıdan hem de can güvenliği açısından uygun değildir. Dikkate alınan %70 oranı sigortacılıkta yaygın olarak kabul gören bir orandır.

 

Araç kaskolu ise hasar sonrasında eksper raporuyla onarım kabul etmez hale geldiği tespit edildiğinde sigorta poliçesinde belirtilen kasko bedelini geçmemek şartıyla aracın o andaki piyasa değeri sigortalı araç sahibine ödenir. Diğer taraftan poliçede belirlenen kasko bedeli aracın piyasa değerinden daha düşükse böyle bir durumda orantılı olarak daha az ödeme yapılır. Değeri sigortalıya tamamen ödenen araç sigortacının olmuş olur. Sigorta şirketlerinin mülkiyetine geçen araçlar zararın azaltılması amacıyla sigorta şirketlerinin internet sitelerinden ya da aracı kurumlar üzerinden açık arttırma yöntemiyle satışa çıkartılmakta.

 

Sigortalı pert aracın kendisine bırakılmasını isterse, aracın hasarlı haliyle satış bedeli tespit edilmekte ve piyasa değerinden düşülerek tazminat tutarı belirlenmektedir. Bu durumda pert olan aracın satış işlemleri sigortalının kendi yükümlülüğünde olacaktır.

 

Kaza Yapmış Araç Alacaksanız, Almadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Sıfır araçların fiyatlarının yüksek bulan ve bütçesi yeterli olmayan sürücüler araç alırken ikinci el ya da hasarlı araçlara yönelebiliyor. İkinci el araç alımlarında herkesin ilk baktığı şey aracın bir hasar geçirip geçirmediğidir.

 

İkinci el araç alımlarında araç hasarlı da olsa bazı araçlar daha ucuz olduğu için kimi zaman tercih edilebiliyor. Kaporta çizikleri, ek boyalar, far değişiklikleri, kaporta değişiklikleri gibi hasarları olan araçlar alınabiliyor. Kimi alıcı aracın hasarlı olduğunu bilerek satın alsa da kimileri hasarlı olduğundan habersiz olarak aracı almış olabiliyor. Sizin araçla deneme sürüşü yapmanız ya da sahibinden aldığınız bilgiler aracın durumu hakkında net bilgi edinebilmeniz açısından yeterli değildir. Hasarlı araç almayı düşünüyorsanız iyi bir oto tamircisine servise göstermeniz gerekir. Hatta sahibinden hasarlı araç alımlarında bir ekspertiz desteği ya da yetkili servislerden yardım almakta fayda var.

 

Aracı satan kişinin verdiği bilgilerden ziyade bir uzmandan alınan bilgiler çok daha önemli. Aracın her noktası uzman bir tamirci tarafından özenle incelenmelidir. Araç tamirci tarafından onay alınırsa alım işlemini yapılabilir. Araçtaki hasarının bulunduğu bölgeye ve hasarın büyüklüğüne öncelikle dikkat edilmelidir. Hasarlı araçlar tamir edilmesine rağmen eski performansına dönememekte. Şasi veya motor hasarları oldukça özen gerektiren bir tamir süreci gerektirir. Yapılan en ufak bir hata can ve mal kaybına sebebiyet verebileceğinden dolayı oldukça hassas bir durum söz konusudur.

 

Kaza yapmış bir araç almak her ne kadar ileride riskler doğurabilecekse de almaya kesin karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken en önemli kısım hava yastıklarıdır. Hava yastığı patlamış olan araçlardan uzak durmakta fayda var. Hava yastığının patlamış olması aracın büyük bir kaza geçirdiği ihtimalini ortaya koyabilir. Aracın tavanında boya olduğunun fark edilmesi de aracın takla attığı düşüncesini akla getirir.

 

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç hasar kaydı sorgulama ikinci el araba alım satım işlerinde sıkça kullanılan bir işlem. Aracın herhangi bir hasar kaydının olup olmadığı ve herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı araç hasar kaydı sorgulama yapılarak öğrenilebilir. Araç sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden e-Devlet şifresi ile yapılabilmekte.

 

Araç sorgulama işlemi yapabilmek için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubesinden temin edebilirsiniz. Turkiye.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen e-Devlet sisteminde sisteme giriş sayfasında “e-Devlet şifresi ile giriş”, “mobil imza ile giriş”, “elektronik imza ile giriş” ve “T.C. kimlik kartı ile giriş” yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyorsunuz. Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler kategorisindeki Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ekranından sadece araç plaka bilgisini girerek aracın tüm yasal ve güncel bilgilerine ulaşabilmek mümkün oluyor.

 

Kaza bilgisi sorgulama yapacaksanız KAZA yazıp boşluk bırakarak ve araç plakasını yazarak 5664’e kısa mesaj gönderebilirsiniz. Kazaya karışan araçların kusur oranları bu işlemi gerçekleştirdiğinizde cep telefonunuza geliyor.
 

Tramer Nedir?

Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasıdır. Bu sistem tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Tramer’de sorgulama yaparak herhangi bir araca ait sigorta işlemleri görülebilir, aracın ağır bir hasarı olup olmadığının kontrolü yapılabilir, kaza bilgileri takip edilebilir. Tramer sorgulama işlemi özellikle ikinci el araç alacaklar için oldukça faydalı. Bu sorgulama işlemi sayesinde aracın daha önce kazaya uğrayıp uğramadığı, bugüne kadar gördüğü hasarlar hakkında bilgi sahibi olunabiliyor.

 

Tramer sorgulama işleminin sağladığı en büyük avantaj; araç hakkındaki birçok bilgiye hem hızlı hem de kolay bir şekilde ulaşma imkanıdır. Tramer sorgulama işlemini https://www.sbm.org.tr adresinden online olarak yapabilir, plaka, şasi no, motor no, vergi kimlik no gibi bilgileri girerek aracın hasar kaydına ve geçirdiği kazalar hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Cep telefonunuz üzerinden SMS yoluyla da tramer hasar kaydı sorgulaması yapabilmeniz söz konusu. Aracın şasi numarasını veya plakasını 5664’e kısa mesaj olarak göndermeniz yeterli olacaktır.

 

Hasar Kaydı ve Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Hasar kaydı bir aracın başından geçmiş olan kazalar neticesinde araçta ortaya çıkan hasarların tamamını ifade eder. Bu hasarlar sigorta şirketleri tarafından yaptırılmakta ve kullanıcıya teslim edilmekte olup, aracın görünümünde herhangi bir sorun olmasa dahi mevcut hasar kayıtlara geçmektedir. Şunu hatırlatmakta fayda var; sigorta yaparken aracın hasarına göre aracın sigortası daha yüksek fiyatlarda karşınıza çıkabilir.

 

Hasar kaydının biraz daha ağırına ise pert diğer bir tabirle ağır hasar kaydı denilmektedir. Pert, sigortalı aracın %70'inin veya daha fazlasının hasara uğraması ya da onarım masraflarının sigorta değerine yaklaşması demektir. Kullanılamaz hale gelen araçların hasarları giderilemediğinden dolayı kayıtlarda pert olarak geçmektedir.

 

Aracın Değer Kaybı ve Kasko Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kasko yapılırken hazırlanan poliçeler herhangi bir kaza sonrası ortaya çıkan onarımdan kaynaklı olan değer kaybını teminat altına almamaktadır. Kasko şirketinden herhangi bir talepte bulunulması söz konusu olmaz. Durum her ne kadar bu şekilde olsa da, kasko şirketleri arasında farklılık göstermekte olup, kimi sigorta şirketleri kaskoda aracın değer kaybını karşılamazken, kimileri de kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine yer verebiliyor. Aracınıza kasko yaptırırken iyi bir araştırma yapmanızda ve sunulan teminatları bu nedenle detaylı incelemenizde fayda var.

 

Hasar kaydı olan araçların hasar kaydının oranına bağlı olarak göre kasko fiyatı artabilir. Hasar kaydı bulunan araçlara kasko yapmayan şirketlerin olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Riskli oldukları gerekçesiyle tekrar kasko poliçesi yapılmayan araçlar trafik içinde de büyük risk oluşturuyor.

 

Kaza geçirip hasar gören araç en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile değerinde bir düşüş olacaktır. İkinci el ya da hasarlı araç alırken her türlü detayı göz önünde bulundurmak ve araç hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan aracı satın almamak oldukça önemli. Böylelikle daha sonra yaşanabilecek sıkıntıların ve aracı kullanırken yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçilebilir.


Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız?

Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız?

Sigorta Şirketine Başvururken Gerekli Evraklar Nelerdir, Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız, Pert Araç

Tramer Nedir?

Tramer Nedir?

Tramer Nedir, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Nedir, Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır, Tramer Sorgulama SMS, Tramer Poliçe Sorgulama

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plaka Sorgulatarak Araç Hasar Kaydı Nasıl Yapılır, Araç Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapabilir, Çağrı Merkezi ve Web Üzerinden Hasar Sorgulama