Trafiğin her geçen gün daha çok yoğunlaşması, trafiğe çıkan sürücü ve araç sayısındaki artış, sürücülerin hatalı davranışları yanı sıra trafik kurallarına uymamaları gibi sebepler yüzünden trafik kazalarının sayısı eskiye oranla daha çok artmakta. Trafiğe çıkan herkesin herhangi bir kaza ile karşı karşıya kalma ihtimali bulunuyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kaza sonrasın nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini her sürücünün bilmesi gerekiyor.
Trafik kazalarında bir yaralı veya can kaybı olduğunda yapılması gereken ilk şey vakit kaybetmeden ambulansı ve polisi aramak olamlı. Ayrıca trafik kazası sonucu ister bedenen, ister sadece maddi hasar oluşma durumu olsun, trafik kazası yaptığınız yerde diğer sürücüleri uyarmak için önlem almanız gerekir. Bu önlem arkadan gelen başka bir aracın kazaya karışmasına engel olmak için mutlaka alınmalı. Kaza yapılan yer şehir içerisindeyse araçta bulunan üçgeni (reflektör) 30 metre, şehir dışında ise 100-150 metre geriye yerleştirilmeli.
Meydana gelen bir kazada herhangi bir yaralı bulunmuyorsa ve kaza sadece maddi hasarla sonuçlanmış ise bu durumda neler yapılmalı?
Sadece maddi hasarla sonuçlanmış bir kaza sonrası yapmanız gerekenler:
Kazaya karışan kişilerin alkollü olduğu konusunda şüpheniz bulunuyorsa, 155 polise haber verin ve polisin kaza yerine ulaşmasını bekleyin. Kazadan sonra kaza tespit tutanağını doldurun. Bu tutanağın tutulması sigorta işlemleri açısından oldukça önemlidir. Kaza tespit tutanağı, kazaya karışan taraflar arasında anlaşma sağlandığı takdirde doldurulması gereken bir tutanaktır.
Eskiden kaza tespit tutanaklarını trafik polisleri tutmaktaydı. 1 Nisan 2008 tarihinden bu yana devam eden kurallar gereği kaza yapan sürücüler sadece maddi hasarlı trafik kazalarında ve taraflar aralarında anlaşma sağlarsa kazanın oluş şeklini saptayıp tutanak doldurabiliyor. Böylelikle artık polisi beklemeden kazayı fotoğraflayarak ve kaza tutanağını doldurup imzalayarak kaza yerinden ayrılabiliyor.
Kaza tespit tutanağı tutulurken özen gösterilmesi gereken detaylar nelerdir?
Kaza tespit tutanağında aşağıda belirtilen bilgiler mutlaka yer almalıdır.
1. Kaza tarihi, saati ve yeri
2. Sürücülere ait kimlik bilgileri
3. Araç ruhsat bilgileri
4. Zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri
Kaza tespit tutanağını görüntülemek için tıklayın
Tutanağın, kazaya karışan kişiler tarafından araç sigortasına ait tüm bilgilerin her iki araç için de ayrı ayrı ve tam bir şekilde belirtilmek suretiyle doldurulması gerekmektedir. Kaza tespit tutanağının yanında, her iki tarafın da birbirlerine sürücü belgelerini ve trafik sigorta poliçelerinin fotokopilerini vermeleri zorunludur.
Ayrıca tutanakları dolduranların her biri olay mahallini çizerek trafik kazasının nasıl meydana geldiğini kendi gözlemleri ile açıklamalıdır. Tutanakta yer alan ilgili alana kazanın taslağı çizilmeli, kazanın olduğu yerin sokak ve cadde ismi yazılmalı, araçların gittiği yönü işaretlenmelidir. Araçlar A ve B aracı olacak şekilde ve darbe aldıkları yerler ok işaretiyle gösterilmelidir.
Kaza tespit tutanağının a ve b kısımlarındaki bilgilerin doğruluğu ve kaza tespit tutanağının imzalanması önemlidir. Tutanağın iki nüsha olarak hazırlanması gerekir. Kaza tespit tutanaklarında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri; kaza tespit tutanaklarının kazada yer alan her iki sürücü tarafından mutlaka imzalanmış olmasıdır. İmza kısmı boş bırakılmış olan kaza tespit tutanakları geçerli sayılmaz.
Aracınızda mutlaka en az iki kopya olacak şekilde kaza tespit tutanağı bulundurmalı ve bir kaza ile karşılaştığınızda hasarla ilgili işlemlerin sigorta şirketi tarafından gerçekleştirilebilmesi açısından sigorta şirketi tarafından verilen hasar dosya numarasını kaybetmeden saklamalısınız.
Hangi durumlarda maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı doldurulmaz?
1. Sürücülerden biri ya da her iki sürücü belgesiz motorlu araç ya da yetersiz sürücü belgesi ile araç kullanıyorsa,
2. Sürücü alkollü ise veya sürücünün akıl sağlığından şüpheleniliyorsa,
3. Sürücüde yaşın küçüklüğü mevcutsa,
4. Kazaya sebebiyet veren araçlardan biri ya da birkaçı kamu kurumlarına ait araçlar ise,
5. Kamu kurumlarına ait bir eşyada ya da eşyalarda zarar meydana gelirse,
6. Trafik kazası sonucunda sadece üçüncü kişilere ait eşyalarda hasar oluşursa,
7. Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının zorunlu trafik sigortası bulunmuyorsa,
8. Trafik kazası neticesinde yaralanma ya da ölüm gibi durumlar meydana geldiyse maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı doldurulamaz.
Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı doldurulamayacağı durumlarda kazanın olduğu yerde aracın konumu değiştirilmeden trafik polisi aranmalı, kaza zaptı tutturulmalı ve alkol raporu alınması için trafik polisinin gelmesi beklenmelidir. Kazanın meydana geldiği yer jandarma sınırları içinde yer aldığı durumda, en yakın jandarma karakoluna haber verilmeli, ifade verilerek görgü tespit tutanağı tutturulmalıdır.
İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla form kullanılabilir. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılır.
Araçların konumu değiştirilmeden farklı açılardan çekilecek fotoğrafları tutanağa eklemeli ve kazadan sonra çekilmiş olan bu fotoğrafları kendi sigortanıza veya karşı tarafın sigortasına iletmelisiniz.
Kaza zaptı işlemleri tamamlandıktan sonra araç anlaşmalı veya yetkili bir servise çektirilmeli ve hasar ihbarı yapılmalıdır. Kazadan sonra aracınızı çekerek servise götürmesi için bir çekici çağırın. Aksi durumda aracınızı kaza sonrası yerinden oynatmanız nedeni ile kasko size yedek araç hizmeti vermez.
Hasar ihbarı yapmak için kaza yerinde çektiğiniz fotoğraflarla beraber tutanakların bir suretini karşı aracın veya kendi aracınızın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırın. Kasko poliçesinden tazminat talep edileceği durum söz konusu olduğunda, aracınızın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketi ile iletişime geçin.
Hasar ihbarı yapmadan önce hazırlamanız gereken evraklar:
● Poliçenizin fotokopisi,
● Kaza Tespit Tutanağı,
● İfade tutanakları, görgü tespit tutanağı,
● Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi,
● Alkol raporu,
● Hasarı gösteren fotoğraflar,
● Rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgeler.
Aracınız kaza yerinden sigortanın anlaşmalı olduğu en yakın servise çekilmesi ve eksperin aracı incelemesi gerekecektir. Kazada hasar alan aracınız serviste eksper tarafından incelendikten sonra, tespit tutanağı ile birlikte raporlar Tramer’e gönderilir. Aracınızın eksper tarafından incelenmesi ve servisin size Tramer’den gelen sonucu bildirmesi 48 saat’e kadar sürebilmekte.
Kaza durumlarına karşı aracınızı güvence altına almak istiyorsanız, zorunlu trafik sigortasının yanı sıra aracınıza kasko yaptırmalısınız. Kasko sigortası, kendi aracınıza gelen maddi zararları teminat altına almaktadır. Trafik sigortası ise, aracınızın üçüncü kişilere vereceği maddi ve bedeni zararları teminat altına alan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Trafik sigortası, sadece üçüncü kişilere verilen zararları karşılamakta olup kendi aracınızın hasarını ödemez. Bu durumda, kasko sigortası yaptırılması gerekmektedir.
Kasko sigortası aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alan isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Aracınızın kasko değerini Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği belirlemektedir. Her ay güncellenen liste; aracınızın modeline, yaşına, kullanım amacına vb. özelliklerine bakılarak hazırlanır. Bu listede 15 yaşına kadar tüm araçlar için araç kasko değeri belirlenir.