ASBİS No Nedir?

ASBİS Numarası, Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi’nin kısaltılmış adıdır. ASBİS ile sıfır ve ikinci el araçların tescil, araç devir ve sürücü belgesi işlemleri yapılabilir. ASBİS No ile tek bir sistem üzerinden bütün bu işlemler hızlı ve rahat şekilde yapılabilir.

19 haneli rakamlardan oluşan ASBİS No, yeni araç alımlarında noterce araç sahibine verilen tescille ilgili geçici belge üzerinde yer alan numaradır. Bu numara ile araç bilgilerine online şekilde ulaşılabilir. ASBİS No, araç tescili yapıldıktan sonra trafik tescil belgesi seri numarasına ya da ruhsat seri numarasına dönüşür.

ASBİS No Hangi İşlemler İçin Gereklidir?

Yeni alınan araç için trafik sigortası ya da kasko sigortası teklifi almak istendiğinde ASBİS numarasına gerek duyulur. 2005’de Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde temelleri atılan, 2010’un başlarından bu yana da e-Devlet sisteminde bulunan ASBİS No ile aracın sigorta bilgilerinin eksiksiz bir şekilde görülmesi mümkündür.

ASBİS No Nerede Yazar?

Arabanızın tescilinin olmadığı iki durum olabilir;

  1. Sıfır araç alınması durumunda
  2. 2. El araç alınması durumunda

ASBİS Numarası bu iki durumda noter tarafından verilen “Araç tesciline ilişkin geçici belge” üzerinde yer alır. 

ASBİS No ile Ruhsat Seri No Arasındaki Fark Nedir?

Ruhsat seri numarası, aracın ruhsatında bulunan kayıtlı bilgilere Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) aracılığı ile erişilebilmesini sağlayan numaradır. Ruhsat seri numarası 2 harf, 6 rakamdan oluşur ve ruhsat sahibinin kişisel bilgilerinin bulunduğu sayfanın altında yer alır. Yani ruhsat seri no tescil edilmiş olan araçlarda bulunur.

ASBİS No ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından henüz tescil edilmemiş araçların kayıt işlemlerinin yürütülebilmesi için verilen bir numaradır. ASBİS Numarası ruhsat üzerinde yazmaz. 19 haneden oluşan ASBİS No araç tescili için verilen geçici belge üzerinde yer alır.

ASBİS No ile Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç sigortası için sigorta firması tarafından; TC. Kimlik No, araç plakası, araç ruhsat belge seri numarası ya da ASBİS numarası istenir.

  • TC. kimlik numarası; yaş, cinsiyet ve kaza geçmişi olup olmadığının sorgulanmasına yarar.
  • Araç plakası, aracın geçmiş bilgilerine ulaşabilmeyi sağlar. 
  • Ruhsat belge seri numarası ya da ASBİS numarası ise aracın tescil bilgilerini öğrenmeye yarar.

Eğer araç tescil edildiyse ruhsat belge seri numarası, tescil edilmediyse ASBİS numarası ile sigorta şirketinden sorgulama gerçekleştirerek sigorta işlemleri başlatılabilir.


7.9 Milyon Araç Trafikte Sigortasız Dolaşıyor

7.9 Milyon Araç Trafikte Sigortasız Dolaşıyor

Trafik sigortası fiyatlarının son yıllardaki yükselişi, sigortasız dolaşan araç sayısını da artırdı. Geçen yıla göre sigortasız araç sayısı 1,6 milyon arttı!

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Poliçeyi Düzenlerken Yanlış Bilgi Verilirse Ne olur, Trafik Sigortasının Geçerlilik Süresi, Hasarsızlık İndirimi Nedir, Gecikme Durumunda Ceza Uygulanır mı?

Kasko ve Trafik Poliçesinin Orijinali Aracınızda Olmalı Mı?

Kasko ve Trafik Poliçesinin Orijinali Aracınızda Olmalı Mı?

Araç sahiplerinin en fazla merak ettiği konuların başında poliçelerin orijinal kopyalarının kendilerinde ve araçlarında bulunup bulunmaması konusu yer alıyor.