Trafikteki araç sayısı 22 milyonu geçerken zorunlu trafik sigortalı araç sayısı 14,1 milyon, kaskolu araç sayısı ise 4,4 milyon adette kaldı. Geçen yıla göre sigortasız araç sayısı 1,6 milyon arttı!
Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artmasına rağmen trafik sigortası yaptıranların sayısı azalıyor. TÜİK verilerine göre, 2016’nın Kasım ayında 21 milyon adet olan araç sayısı, 2017’nin aynı döneminde 22 milyonu aştı ancak trafik sigortasına sahip araç sayısı 14,8 milyondan 14,1 milyona geriledi. Sigortasız araç sayısı, Geçen yıla göre 1,6 milyon artarak 7,9 milyona ulaştı ki bu da araçların %35’inin trafikte sigortasız dolaştığı anlamına geliyor. Sigortalılık oranında düşüş en fazla otomobil, otobüs ve kamyonet araç gruplarında görüldü.
Sigortasız araçların %37’sini otomobiller oluşturuyor.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre, 7,8 milyon sigortasız aracın 2,9 milyonu yani %37’si, otomobil grubuna ait iken sigortasız araçların %15’ini kamyonetler, %14’ünü ise traktörler oluşturuyor. Sigortasızlığın en yaygın olduğu araç grubu ise kamyonlar; 833 bin kamyondan 522 bini yaniyaklaşık %63’ü sigortasız. Aynı şekilde sigortasızlık oranı otobüslerde %42’lere yakın iken minibüslerde %39.
Sigortasız araçlar yüzünden devlet 256 milyon lira ödedi.
Trafik sigortası fiyatlarının son yıllardaki yükselişi, sigortasız dolaşan araç sayısını da artırdı. Trafikteki araçların %65’i trafik sigortasına sahip iken yalnızca %22’si kaskoya sahip. Türkiye’de yaşanan kazaların %84’ünün maddi hasarla sonuçlandığını düşünürsek, trafik sigortası ve kasko olmadan yola çıkmak, ciddi finansal sonuçlar doğurabilir. Örneğin sigortasız araçların karıştığı kazalarda, zarar gören kişilerin sigorta güvencesinden yoksun kalmaması ve bedeni zararlarının giderilmesi amacıyla devlet tarafından kurulan Güvence Hesabı’ndan bu yıl 256 milyon TL ödeme yapıldı. Bu ödeme, sigortası olmayan araç sahibinin kusurlu bulunması durumunda, kendisinden tazmin ediliyor ve trafik sigortası primlerinin yanında çok daha büyük kayıplara yol açıyor.