Vur - Kaç Kazalarında Yapılması Gerekenler

Vur-kaç kazalarında, ilk olarak aracı yerinden hiç kıpırdatmadan olayın yaşandığı yerde küçük bir araştırma yapmanız gerekir. 

Vur - Kaç Kazasında Nasıl Bir Yol İzlenmesi Gerekiyor?

Vur-kaç kazasının meydana geldikten sonra aşağıdaki adımlar izlenebilir. 

  1. Telefonunuzla araçta oluşan hasarın fotoğraflarını çekin. Çekilen bu fotoğraflar, kaza ile ilgili delil oluşturacağı için oldukça önemlidir.
  2. Vur – kaç kazasının yaşandığı bölgede ufak bir soruşturma yapın. Eğer aracın park edildiği bölge insanların yoğun şekilde bulunduğu, pek çok iş yerinin yer aldığı bir bölgeyse olaya şahit olmuş biri veya birileri bulunabilir.
  3. Aracın bırakıldığı yere yakın iş yerlerinden birine ait kamera, alışveriş merkezi kameraları ya da MOBESE kameralarının olup olmadığını kontrol edin. Kamera tespit edildiğinde, iş yerinden ya da alışveriş merkezinden kayıtları isteyebilirsiniz.
  4. Aracınızı kazanın yaşandığı yerden kıpırdatmadan polise haber verin.
  5. Eğer kaza kırsal bir bölgede meydana geldiyse jandarmaya haber verin.

Vur-Kaç Kazalarında Hasarı Kim Karşılar?

Kazaya neden olan aracın sürücüsü tespit edilemediyse, hasarın tazmini için başvurulması gereken iki yol vardır:

  • Güvence Hesabı'ndan zarar tazmini istenir.
  • Zarar gören kişinin eğer varsa kasko sigortası devreye girer.

Güvence Hesabı, herhangi bir şekilde sigorta güvencesinden yoksun kalan kişilerin zararını karşılamak için kurulmuştur. Güvence Hesabı, genel olarak yaralanma, sakatlanma veya ölüm gibi meydana gelen bedensel zararları karşılar.

Eğer meydana gelen zararda bedensel bir hasar oluşmadıysa, kasko sigortası devreye girer. Fakat meydana gelen zarar ciddi bir boyutta değilse, kasko sigortasını kullanmamanızda fayda var. Çünkü kasko sigortasını ufak bir işlem için kullanmanız durumunda kasko sigortanızı yenilerken hasarsızlık indirimi kaybolur.

Vur-Kaç Kazalarını Trafik Sigortası Karşılar mı?

Hayır, trafik sigortası aracınızın vur-kaç kazasına karışması durumunda aracınızın hasarınızı karşılamaz. Vur-kaç kazalarında, hasarınızın karşılanması için kasko sigortanız olması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yalnızca aracın sürücüsünün diğer sürücülere ve üçüncü kişilere verdiği zararları karşılar.

Aracınızın kaskosu varsa sigorta şirketine hemen bilgi verin. Kaza sonucunda araç çalışmayacak ya da yerinden hareket edemeyecek kadar büyük zarar görmüşse, çekici işlemi için de sigorta şirketi ile irtibata geçilmesi gerekiyor. 

Arabaya Vurup Kaçmanın Cezası Nedir?

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/1-a numaralı maddesine göre, trafik kazalarına karışanların, kaza mahallinde durmaması ve kaza mahallinde trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almaması durumunda 2024 yılı için 1.506 TL ceza ödemesi gerekir. Vur-kaç cezası 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirim uygulanır ve 1.129,50 TL ödemeniz yeterli olur.

Vur-Kaç Kazasında Hukuki Yollara Başvurulabilir mi?

Trafik Şube Müdürlüğü’nden vurup kaçan araç tespit edilebilirse, aracın sürücüsü ya da aracın işleteni aleyhinde hukuki yollara başvurulabiliyor. Burada dava konusu olan haksız fiil sonucu araca zarar verilmesi oluyor. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacak dava ile vur - kaç kazalarında meydana gelen zararın tazminini talep edebiliyor.


Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı ve Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır, Tramer Nedir, Hasar Kaydı ve Ağır Hasar Kaydı Nedir, Aracın Değer Kaybı ve Kasko..

Mini Onarım Hakları Nelerdir?

Mini Onarım Hakları Nelerdir?

Boyasız Kaporta Göçük Düzeltme, Boya Hasarlı Kaporta Göçük Düzeltme, Boya Tamiri, Ön Cam Tamiri, Leke Tamiri, Mini Onarım Hakları

İstanbul' da Trafik Kazalarının En Yoğun Olduğu Bölgeler

İstanbul' da Trafik Kazalarının En Yoğun Olduğu Bölgeler

Tedbirli olmak adına sizler için İstanbul’da en çok kaza yapılan 20 bölgeyi listeledik, bu bölgelerde araba kullanırken dikkatli olmakta fayda var.