Trafik Kazalarında Zorunlu Trafik Sigortasının Önemi
Zorunlu trafik sigortası, trafikte olan tüm motorlu taşıtlara yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Yaptırılmadığı takdirde ağır cezaları vardır. Bu sigortanın en önemli yanlarından biri de kazada mağdur olan tarafın haklarını korumayı, zararlarını en aza indirmeyi amaçlar.
Kaza durumlarında mağdur olan kişinin maddi ve manevi hakları bulunur. Bu hakları için karşı tarafa dava açabilir. Mağdur olan kişinin maddi ve manevi tüm hakları ve masrafları karşılanmak zorunludur. Burada önemli olan, mağdur olan kişinin, kazanın yaşandığı tarihten itibaren belirli bir zamana kadar ilgili yerlere kazayı bildirmesidir.
Trafik kazası sonucu maddi ve manevi tazminat davası açılmadan önce, dava açma süresinin ne zaman başladığı ve sona erdiği dikkat edilmesi gereken bir konudur. Trafik kazasının meydana geldiği gün, tazminat davası zaman aşımı süresi işlemeye başlar.
Trafik kazası sonrası yapılacak işlemler nelerdir bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Trafik Kazası Sonucunda Açılabilen Tazminat Davaları Nelerdir?
TÜİK verilerine göre son 10 yılda 12 milyon civarında trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda ise 49 bin civarında kişi hayatını kaybetmiştir. Yaralı sayısı da 2 buçuk milyon kişiyi aşmış durumdadır. Bu nedenle trafik kazası sonrası kişilerin kanuni haklarını bilmesi önemlidir. Trafik kazası sonrası, hangi koşullarda maddi ve manevi tazminat davası açabileceğinizi aşağıda bulabilirsiniz:
1. Sigorta Şirketlerinin Ödeme Yaptığı Durumlar
Kazaya karışan aracın zorunlu trafik sigortası varsa, maddi hasar, sağlık masrafları, sakatlanma ve ölüm olmak üzere temel teminatlar, poliçe limitlerine ve mağdur olan tarafın kusur payına göre sigorta şirketi tarafından karşılanır. Bu sebeple mağdur olan kişi doğrudan sigorta şirketine başvurarak zararın teminat limiti tutarına kadar ödenmesini talep edebilir. Dava giderleri de teminat limitleri dahilinde poliçe tarafından karşılanmaktadır.
2. Vefat Durumundan Dolayı Maddi ve Manevi Tazminat
Vefat eden kişinin cenaze masrafları ve vefat eden kişinin desteğiyle yaşamını sürdüren kişilerin, maddi ve manevi kayıpları karşılanmak durumundadır. Eğer kaza anında ölüm gerçekleşmediyse ve yaralı hastanede vefat ederse, bu süre zarfında olan hastane giderleri, yol masrafları da tazmin edilecektir.
3. Fiziksel Zararların Meydana Gelmesi Durumunda Maddi ve Manevi Tazminat
Fiziksel zararlar arasında yer alan durumlar aşağıdaki gibidir;
-
Kaza nedeniyle kişinin sakat kalması ve bu durumun kalıcı olması
-
Kaza nedeniyle geçici bir süreyle iş göremez durumda olması
-
Kaza nedeniyle kişide psikolojik hasarlar meydana gelmesi
-
Kaza nedeniyle büyük çapta sakatlığı olan kişinin hayatı boyunca bakıma muhtaç olması durumunda bakıcı masrafları
-
İyileşme sürecinde oluşan tedavi masrafları, ameliyat masrafları ve kaza geçiren kişinin yakınlarının yol, barınma, yeme-içme masraflarının karşılanması
-
Kişide oluşan sürekli sakatlık durumundan dolayı iş gücü kaybı sebebiyle uğradığı maddi ve manevi hasar için tazminat hakkı bulunmaktadır.
4. Kaza Geçiren Yakınları Tarafından Açılabilen Maddi ve Manevi Tazminat
Kaza geçiren kişinin yakınları olan anne, baba, eş, çocuk gibi kişilerin kaza sebebiyle uğradığı şok, psikolojik bozukluklar ve kalp krizi gibi durumlardan dolayı maddi ve manevi tazminat hakları bulunur. Büyük çaptaki durumlar söz konusu olduğu zamanlarda tedavi giderleri, kazanç kaybı gibi hallerde teminat altında olacaktır.
Ayrıca trafik kazası sonucu araç ve araçtaki eşyaların zarar görmesi durumunda, mağdur olan kişi olaydaki kusuru oranında zararının karşılanmasını talep edebilir.