Günümüzde sıfır arabaların fiyatlarının birçok insanın ayırabileceği bütçelerinin üzerinde olması nedeniyle çoğu kişi ikinci el araç satın almayı tercih ediyor. İstediğiniz özelliklerdeki ya da modeldeki sıfır araç sizi maddi açıdan zorlayacak ve ödemeleri yaparken sıkıntıya sokacak ise o modelin ikinci elini tercih etmeniz çok daha doğru bir karar olabilir.
Yeni bir araç almayı düşünüyorsanız, bunun için ne kadar bir bütçe ayırabileceğinizi belirledikten sonra kararlarınızı yönlendirmekte fayda var. Elinizdeki aracı satarak aracınızı yenileyecekseniz öncelikle satıştan ne kadar bir bütçe elde edeceğiniz oldukça önemli. Yeni almayı düşündüğünüz aracın modeli ya da özellikleri ikinci el bile olsa, satacağınız araçtan elde edeceğiniz paranın üstünde bir değere sahipse üzerine koymanız gereken tutarı da iyi hesaplamanız lazım. Ödeyemeyeceğiniz bir borcun altına girip zorluk yaşamanız ileriki dönemde keyfinizi kaçırabilir.
Bütçenizden ayıracağınız paranın sadece aldığınız araca gitmeyeceğini, trafik sigortası, kasko sigortası gibi yaptıracağınız sigortalara da bir bütçe ayırmanız gerekecektir. 2. el araç alırken ileriki zamanlarda size çıkarabileceği bakım masraflarını ve parça değişimlerini dikkate almanızda fayda var.
Satın alınabilecek en uygun arabayı seçmek için mutlaka farklı modeller arasında karşılaştırma yapmanız gerekecek. Bu nedenle acele etmemek de fayda var. Aracın hasar durumuna kadar her anlamda gerekli araştırmalar yapılmadan karar vermemek doğru bir karar olacaktır. İster var olan aracınızı satıp yeni bir araca yönelin, ister ilk defa bir araç sahibi olun araç alacağınız zaman her aşamada dikkatli olmanız gerekiyor.
Aracı Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araç satışını gerçekleştirmek için notere gitmeniz gerekecektir. Satışı yapabilmeniz için araç borcu yoktur belgesi yanınızda olmalı ve aracın ruhsatı üzerinde haciz, banka kredisi ve rehin olmamalıdır. Eğer aracın üzerinde bir borç varsa önce bu borç ya da borçların kapatılması gerekir. Araca ait vergi borcunun çıkması durumunda satışın hemen yapılabilmesi için borcunun ödenmesi gerekir. Böyle bir borç çıktığında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet vergi dairesinden ya da elektronik ortamda işlem yapan anlaşmalı banka veya vergi dairelerinden ödemenizi yapabilirsiniz.
Araç Satarken Gerekli Olan Belgeler
1. Aracın motor ve şasi numaralarının orijinal olup olmadığı karayolları muayene istasyonlarından öğrenilmelidir.
2. Trafik ve tescil belgelerinin aslı olmalıdır.
3. Araçta herhangi bir haciz, çalıntı, ipotek gibi ileride sıkıntı yaratabilecek kayıtların olup olmadığı kontrolden edilmelidir.
4. Aracın kayıtlı olduğu vergi dairesinden aracın borcu olup olmadığına dair belgeler alınmalıdır.
5. Ruhsat sahibinin yetkisi kontrol edilmelidir.
6. Alıcı ve satıcının vergi numaraları alınmalıdır.
2. El Araç Alım ve Satımında Hangi Belgeler Gerekir?
1. Noter satış belgesi
2. Vergi ilişik kesme belgesi
3. Trafik sigortası poliçesi
4. Tescil ve trafik belgesi
5. Plaka numarası
6. Vergi numarası
7. İşlemleri bir başkası takip edecekse, vekalet
2.El Aracın Farklı İllere Nakli İçin Gereken Olan Belgeler
1. Tescil ve trafik belgesi
2. İlişik kesme belgesi
3. Araç plakası
4. Nüfus cüzdanı fotokopisi
5. Vergi numarası
6. İşlemleri bir başkası takip edecekse, vekalet
7. Şehirler arası trafik soruşturma yazışmalarına gelen cevap
İkinci el aracı satın almadan önce neler yapmalısınız?
Satın almayı düşündüğünüz ikince el aracı incelerken küçük çizikler ve delinmeler araçta bulunuyor mu, bu durumu gözden kaçırmayın. Aracı inceleyeceğiniz zamanın gündüz saatlerine gelmesine dikkat edin çünkü gün ışığında çok daha net görebilme ve inceleyebilme şansınız olacaktır.
Aracı mutlaka kullanın ve test sürüşü yapın. Aracın sesini doğru dinleyebilmeniz önemli. Düşük ve yüksek hız sırasında nasıl sesler çıkarıyor? Yol tutuşu nasıl? Bunları değerlendirin.