Trafik kazasında kusurlu olduğu resmi olarak tespit edilen araç sahibinin karşı tarafa verdiği zararları karşılayan trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm araçların zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigortadır. Yeni araç satın alan kişilerin trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekiyor. Trafik sigortası olmayan araçlara cezai işlemler uygulanmakta. Olası bir kaza durumunda ise kusurlu sürücü karşı araçtaki hasarları kendi cebinden ödemek zorunda kalıyor.
Trafiğe ilk kez çıkacak olan sıfır araçlar ve ikinci el satın alınan araçlar için trafik sigortası poliçesi yaptırma kuralları vardır. Örneğin; aracını satan kişi, satış işleminden sonra noter satış sözleşmesi ile sigorta poliçesini iptal ettirmelidir. Bu durumda 2. el araç alan kişinin yeni bir trafik sigortası poliçesi yaptırması gerekir. Sıfır ve 2. el araçlar için trafik sigortası yaptırma şartları:
2. El Araçlar İçin Trafik Sigortası Yaptırma Süresi Nedir?
Noter satışı yapıldıktan sonra aracın mevcut trafik sigortası, aracın yeni sahibi tarafından herhangi bir prim ödemeden 15 gün boyunca kullanılabiliyor. Böylece kusurlu olarak karışabileceği trafik kazalarında maddi yükümlülük yaşamıyor. Aracının yeni sahibinin 15 gün içinde yeni trafik sigortasını yaptırması gerekiyor.
2. El Aracın Sigortası 15 Gün İçinde Yaptırılmazsa Ne Olur?
15 günlük süre 2. el araç sahibine yeni bir trafik sigortası poliçesi satın alması için verilmektedir. Bu süreyi dolduran ve poliçe satın almayan araç sahibi, trafik kontrollerinde trafikten men edilme cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir. Sigorta süresini geciktiren araç sahibinin sigorta prim tutarına her 30 gün için %5 oranında bir gecikme faizi uygulanmaktadır. Araç sigortasız yakalanırsa;
-
Ehliyet, ruhsat ve trafik sigortası kontrolü yapılır,
-
Güncel trafik sigortası yoksa araç trafikten men edilir,
-
Araç park alanına çekilir ve sigorta yaptırana kadar park alanında kalır,
-
Araca trafik sigortası yaptırıldıktan sonra park ve ceza ücreti ödenerek araç teslim alınabilir.
2023 Trafik Sigortası Gecikme Cezası
2023 yılına ait Maliye Bakanlığınca açıklanan rakamlara göre trafik sigortası yaptırmamanın cezası 436 TL olarak belirlenmiştir. Cezanın 15 gün içerisinde peşin ödenmesi durumunda araç sahipleri ceza üzerinden %25 indirimden yararlanarak cezasını 327 TL olarak ödeyebilirler.
-
1 ay geciken ceza tutarı; 457,80 TL olarak,
-
2 ay geciken ceza tutarı; 480,69 TL olarak,
-
3 ay geciken ceza tutarı; 504,72 TL olarak gecikme zamlı ödenecektir.
Aracını Satan Kişi Prim İadesi Alabilir Mi?
Aracın el değiştirmesi durumu, trafik sigortası yaptırmış olan araç sahiplerinin merak ettiği bir konudur. Aracın satılması halinde sigorta şirketi, poliçenin kalan süresini baz alarak primleri hesaplar ve sigorta sahibine kalan primleri iade eder. Poliçenin kalan gün sayısının hesaplandığı iade işleminde aracın kullanıldığı süre boyunca ödenmiş olan primlerin iadesi yapılmaz.
Trafiğe İlk Kez Çıkacak Araçların Trafik Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Sıfır kilometre araç alınırken trafik tescil işlemleri yapılır ve ruhsat hazırlanır. Emniyet Müdürlüklerinde yapılan ruhsat işlemleri sırasında ise araç sahibinden, zorunlu trafik sigortası poliçesi ibraz edilmesi istenir. Yani aracın trafiğe çıkmadan önce trafik sigortası yaptırılmalıdır. Sigorta şirketleri, sıfır kilometre araçların ruhsat bilgisi olmadan trafik sigortası poliçesi düzenleyebilmektedir. Ruhsatsız sıfır bir kilometre aracın sigorta poliçesinin düzenlenmesi için; aracın motor numarası, şasi numarası ve modeli esas alınmaktadır.
Sıfır kilometre ya da 2. el olsun yeni bir araç satın aldığınızda mutlaka trafik sigortası yaptırın. Aracınızın plakası henüz çıkmamış bile olsa, online sigorta brokeri Koalay.com’un anlaşmalı olduğu farklı sigorta şirketlerinin size sunacağı teklifleri ücretsiz olarak görebilirsiniz. Satın almak istediğiniz sigorta poliçesini seçtikten sonra kredi kartı bilgilerinizi girerek güvenli bir şekilde poliçenizi satın alabilirsiniz.