25 yaşın altındaki her öğrenci, yurt dışına çıkış sebebi ne olursa olsun, pasaport harç bedelini ödemeden bordo (umuma mahsus) pasaport alma hakkına sahiptir.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Kimlere Verilir?
- Eğitimine devam eden 25 yaşını doldurmamış öğrencilere*,
- Gezi amacı ile Türkiye için kültürel, ticari veya sosyal bir fayda sağlayacaklara,
- Yurt dışında yapılacak, spor temas ve müsabakalarına katılmak üzere toplu halde gezi yapacak öğretmen, öğrenci ve sporculara (Milli Eğitim Bakanlığı izni ile)
- Milli Eğitim Bakanlığı izni ile bilimsel araştırmalarda bulunacak kişilere.
*Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi/özel örgün ve yaygın eğitim-öğretim, yüksek öğretim kurumlarında örgün, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenci durumunda olanlar harçsız öğrenci pasaportu alabilir.
Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler
- T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf,
- Varsa eski pasaportlar,
- Defter Bedelini ödediğinizi gösterir belge,*
- Öğrenci Belgesi,**
*Öğrenci pasaportunda pasaport harcı ödenmez ancak değerli kâğıt (defter) bedeli olan 790 TL ödenmelidir.
** Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında; "Öğrenci Belgesi" öğrenim görülen kurumdan veya e-devlet kapısı üzerinden alınabilir. Ancak başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir.
Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
Öğrenci pasaportu başvurusunda bulunmak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü randevu sisteminden ya da ALO 199’u arayarak randevu alınması gerekir.
Öğrenci Pasaportu Online Randevu
- Öğrenci pasaportu diye ayrı bir seçenek bulunmadığı için, umuma mahsus pasaport seçeneği seçmeli; adı-soyadı, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi ve telefon numarası bilgileri doldurulmalıdır.
- Pasaport başvurusunda bulunmak istenilen İlçe Nüfus Müdürlüğünün bulunduğu ili ve ilçeyi seçmelisiniz. İlçe Nüfus Müdürlüklerinin yanında randevu alabileceğiniz en erken tarihler yer alır eğer farklı bir tarih seçilmesi gerekiyorsa tarihin üstünü tıklayıp, uygun bir tarih seçilebilir.
- Kişi seçimini de yaptıktan sonra, uygun saat seçilerek öğrenci pasaportu randevusu oluşturulmuş olur. Gerekli belgeler ile birlikte, seçilen tarih ve İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek pasaport başvurusunu gerçekleştirebilirsiniz.
Öğrenci Pasaportu Ne Zaman Teslim Edilir?
Yapılan pasaport başvurularından sonra 2 iş günü içerisinde kişiselleştirilen pasaportlar en fazla; il merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü ve köylere 7 iş günü içerisinde teslim edilir. Pasaport başvuru sürecini ve teslim sürecini;
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün randevu sisteminden,
- ALO 199’dan,
- E-devlet kapısı üzerinden,
takip edebilirsiniz.
Öğrenci Pasaportu Süreleri
18 yaş altı öğrenciler | En fazla 5 yıl pasaport alabilir. |
18 yaşını doldurmuş öğrenciler | 25 yaşına kadar kalan süre boyunca alabilir. |
Örneğin; 18 yaşınızı yaşını doldurmuş öğrenciler için en fazla 25 yaşına kadar olan süre yani 6 yıllık pasaport alabilirler.
Kimler Öğrenci Pasaportu Alamaz?
Resmi veya özel kurumlarca açılan her türlü kurs, seminer, sertifika programlarına devam edenler öğrenci olarak kabul edilmediği için pasaport harç bedelinden muaf tutulmazlar.
25 Yaşından Büyükler Harçsız Pasaport Alabilir mi?
Milli Eğitim Bakanlığı müsaadesiyle bilimsel araştırmalara gidecek kişilerle Türkiye’ye fayda sağlayacak kültürel, ticari ve sosyal amaçlı yurt dışına gidecek kişilere veya ülke dışında yapılacak, spor temas ve müsabakalarına katılmak üzere toplu halde gezi yapacak öğretmen, öğrenci ve sporculara verilecek pasaportlar hiçbir harca tabi değildir.
Yani geçerli sebebi olması durumunda, öğrenci olsun olmasın 25 yaşından büyükler, yurt dışına çıkış amacı Milli Eğitim Bakanlığınca onaylandığı takdirde pasaport harcı ödemesi gerekmez.
Yurt Dışında Eğitim Gören Öğrenciler Harçsız Pasaport Alabilir mi?
Yurt dışında eğitim gören öğrenciler de Türk Vatandaşlığına sahip olması durumunda harçsız pasaport imkanından yararlanabilir. Bu durumda iki seçenek söz konusudur;
- Eğitim görülen yerdeki T.C. Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğa harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda bulunacaklar için; okuldan alınan “Öğrenci olduklarını belirtir” belgesinin aslını pasaport başvurunuza eklemelidir.
- Yurt dışında eğitim gören ancak pasaportu Türkiye’den almak isteyen öğrencilerin ise; öğrenci olduğu okul veya kurumdan öğrenci belgesi almalı, bu belgenin apostili ve yeminli tercümanlar tarafından Türkçe tercümesini dosyanıza eklemelidir.
Anaokulu Öğrencileri Harçsız Pasaport Alabilir mi?
Çocuğun gittiği kreş-anaokulu e-okul sistemine kayıtlı olması durumunda, oradan alınabilecek belge ile en fazla 5 yıllık süreyle harçsız pasaport alabilir.
Açık Öğretim (AÖF) Öğrencisi Öğrenci Pasaportu Alabilir mi?
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenci durumunda olanlar harçsız öğrenci pasaportu alabilir. Aynı şekilde aktif öğrenciliği devam eden açık lise öğrencileri de harçsız pasaport alabilirler.
Süresi Biten Harçsız Pasaportlardaki Vizelere Ne Olur?
Pasaportunuzun geçerliliği olmadan vize anlamsız olacağı için öncelikle pasaportunuzu yenilemeniz gereklidir. Yapılacak uçuşlarda eski (vizenizin bulunduğu) ve yeni pasaportun birlikte yanında bulundurulması gerekir.