HGS (Hızlı Geçiş Sistemi), Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki tüm Boğaz Köprüleri ve Otoyol geçişlerinden alınan geçiş ücretlerinin biletli gişelerden tahsili yerine radyo frekansı ile tanımlama sistemi üzerinden biletsiz veya temassız şekilde sürücülerden tahsil edilmesi sistemidir.
HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) bakiye ve ceza sorgulama işlemini yapabileceğiniz yerler şunlardır:
- HGS'nin hgsmusteri.ptt.gov.tr internet sitesi,
- E-devlet sistemi,
- HGS'nin telefon uygulaması,
- 0850 460 60 60 numaralı çağrı,
- Bankadan alındıysa ilgili bankanın, internet bankacılığı ve çağrı merkezi
HGS başvurusu için gerekli evraklar:
- Bireysel başvurular için; kimlik, ruhsat veya ruhsat fotokopisi,
- Kurumsal başvurular için; temsil belgesi, araç ruhsatları veya ruhsat fotokopileri,
- Kiralık araçlar için; kimlik, ruhsat veya ruhsat fotokopisi ve kiralık araç sözleşmeleri.
HGS Veren Bankalar
Aşağıdaki bankalardan HGS bakiye yüklemesi yapılabilir:
- Akbank
- DenizBank
- Garanti Bankası
- İş Bankası
- Vakıfbank
- Yapı Kredi
- Ziraat Bankası
HGS Bakiye Sorgulama
HGS bakiye sorgulama yapabilmek için yapmanız gerek HGS sorgulama adımları ile aynıdır. Sorgulama yapmak istediğiniz aracın plaka, şasi no gibi girmeniz istenilen bilgileri üzerinden aşağıdaki şekillerde sorgulama yapabilirsiniz:
- Ptt.gov.tr internet adresi,
- E-devlet sistemi
- 0850 460 60 60 numaralı HGS çağrı merkezinden
- HGS’yi bankadan aldıysanız, işlem yapmış olduğunuz bankanın internet şubesi ya da çağrı merkezi üzerinden.
HGS Geçiş İhlali Sorgulama
HGS ile ilgili bakiye ve geçiş ihlal cezalarına, http://hgsmusteri.ptt.gov.tr internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Belirtilen internet adresine üye olarak kullanıcı hesabınızla ilgili bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
HGS geçiş ve ihlal bilgileri ile ilgili düzeltme, inceleme ve itiraz işlemlerini Karayolları Genel Müdürlüğü yapmakta olup, HGS geçişleri ile ilgili bu taleplerinizi hgs@kgm.gov.tr e-posta adresine mail yoluyla ulaştırabilir veya 0 850 460 60 60 KGM HGS Çağrı Merkezine iletebilirsiniz.
2021 köprü ve otoyol geçiş ücretleri ne kadar öğrenmek için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
HGS İhlalli Geçiş Cezası
- Normal Geçiş ücreti: 10,5 TL
- Kaçak Geçiş Ücreti: 42 TL
- Toplam Ödeme: 52,5 TL
HGS gişelerinden geçiş ihlalli (kaçak geçiş) yapılması durumunda geçiş yapılan plaka için 15 gün içinde HGS ya da OGS abonesi olunur veya mevcut HGS hesabına geçiş tutarı için yeterli bakiye yatırılırsa cezalı geçiş ücreti uygulanmıyor. HGS kaçak geçişler için verilen ceza tutarı ise giriş-çıkış yapılan mesafe ücretinin 4 katı olarak uygulanıyor. Örnek HSG kaçak geçiş ceza hesaplaması yukarıdaki tabloda mevcut.
HGS Kaçak Geçiş İndirimi
Ceza tebliğ edilmeden veya tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması durumunda, geçiş ücreti hariç 4 kat idari para cezası üzerinden diğer trafik cezalarında olduğu gibi %25 indirim uygulanıyor.
HGS km Sorgulama
HGS Mobil uygulamaları üzerinden ücret karşılığında plaka ya da şase numarası girerek kilometre ve araç muayene sorgulaması yapmak mümkündür.
Sorgulama yapmak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
- PttAVM uygulamasını telefondan açarak ekranda bulunan “Araç KM Sorgulama” bölümünü tıklayın.
- Çıkan ekrandaki açılır menüden “Plaka” seçeneğini seçin.
- Plaka seçeneğinin altında bulunan alana KM’sini sorgulamak istediğiniz aracın plakasını girerek “Araç KM Sorgula" butonuna tıklayın.
- Bir sonraki ekranda sorgulama işlemi için gerekli olan ödemenin alınabilmesi için kredi kartı bilgilerinizi girmeniz istenir. Kart bilgilerinizi girdikten sonra "Sorgula" butonuna tıklayın.
- Bilgilerini girdiğiniz kartına tanımlı telefonunuza gelen SMS’te bulunan şifreyi ilgili alana yazarak “Gönder” butonuna basın.
- Çıkan ekranda aracınıza ait KM bilgilerini görüntüleyin.
HGS Otomatik Ödeme Talimatı
Eğer HGS etiketi bir bankadan alındıysa o banka hesabına veya kredi kartına otomatik ödeme talimatı verilebilir. Bunun dışında PTT aracılığı ile alınan HGS'ye yine PTT şubeleri üzerinden tüm bankaların kredi kartları ile otomatik ödeme talimatı verilmesi mümkündür. Bunun için herhangi bir PTT şubesine giderek, otomatik ödeme talimatı formunu doldurulması gerekir.
HGS Cezası Olan Araç Muayeneden Geçebilir mi?
HGS borcu olan araç, muayene işlemi için randevu alamayacağı için muayeneden geçemez. Araç muayenesine engel olacak ceza ve borçlar şunlardır:
- Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu (MTV)
- Ödenmemiş trafik cezası borcu
- OGS/HGS geçiş ücreti cezası
- Zorunlu trafik sigortası olmaması
Araç muayenesi hakkında daha detaylı bilgi için Araç Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
HGS Geçiş Detayları Sorgulama
E- Devlet sistemine giriş yaparak "Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama" sekmesinden sorgulama yapılabilir. Detaylı sorgulama linki ile HGS'yi kullanarak geçiş yapılan yer/istasyon, tarih ve zaman ile geçiş ücreti, kaçak geçiş gibi tüm detayları sorgulamak mümkündür.