Yurt Dışından Gelen Araçlar İçin Trafik Sigortası

Aracınız ile yapacağınız ani ve beklenmedik kazalar sonucunda oluşacak hasarların maliyetini sigorta şirketinize devretmiş olursunuz. Yabancı plakalı araçların ülkemize girişi sırasında sigorta teminatına sahip olup olmadıkları kontrol edilmektedir. Sigortadan muaf tutulan araçlar haricinde herhangi bir teminata sahip olamayan araçların ülkeye girişine izin verilmez. Peki, bu durumda yurt dışından aldığımız araçların ülkeye girişini nasıl sağlarız? 

Yeşil Kart Sertifikası

Yurt dışından aldığımız araçların ülkeye giriş problemine çözüm olarak yabancı araç sigortası olarak ifade edilen “Yeşil Kart Sertifikası” geliştirilmiştir. Yeşil kart sertifikası sayesinde ülkeler arasında seyahat edecek araçlar, seyahat ettikleri ülkede bir kazaya neden olurlarsa kaza sonucunda zarar görenler korunacaktır. Yeşil kart sigortası ile ülkelerin zorunlu tuttuğu trafik sigortasını yaptırma zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Yeşil kart sigortasına sahip olan araçlar, bulundukları ülkenin yasal düzenlemelerine tabii olurlar ve hasar meydana geldiği takdirde zararlar, poliçede belirlenmiş olan maddeler çerçevesi içerisinde karşılanır. 

Yeşil Kart Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Yeşil kart sigorta uygulaması Türkiye’de, Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosunda yapılmaktadır. Bununla birlikte anlaşmalı olunan her ülkede Yeşil Kart Büroları bulunmaktadır. Yeşil kart sigortası olarak düzenlenen bu poliçeler de Yeşil Kart Büroları adına düzenlenmektedir. Üye ülkelerdeki tüm bürolar da Bürolar Konseyi’ne bağlıdır. 

Ülkemizde Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu’nun acentesi görevi üstlenerek sigorta şirketleri yeşil kart sigortasını yapmaktadırlar. Fakat buna rağmen hasar tazminatını yine Motorlu Taşıtlar Bürosu karşılamaktadır.

Kaza Sırasında Süreç Nasıl İşler?

Kaza sonrası talep edilen tazminat ödemesi hakkında Motorlu Taşıtlar Bürosu bazı işlemler gerçekleştirir. Motorlu Taşıtlar Bürosu öncelikle kazaya karışan tarafların imzalamış olduğu kaza tespit tutanağını ister. Bunun yanında; yabancı plakalı aracın hangi ülkeden geldiği, aracın modeli, markası ve plaka bilgilerinin de Motorlu Taşıtlar Bürosu’na bildirilmesi gerekmektedir. Sürücülerin ehliyetlerinin, araçların ruhsat fotokopilerinin ulaştırılması ve yabancı plakalı aracın sahip olduğu yeşil kart sigortasının da gösterilmesiyle birlikte bilgiler toplanmış olacaktır. Motorlu Taşıtlar Bürosu bu bilgiler doğrultusunda hasar ödemesini yapacaktır. 

Eğer kaza, maddi zararlar dışında çeşitli bedensel sorunlara sebep olmuşsa Motorlu Taşıtlar Bürosunun isteyeceği belgeler daha farklı olacaktır. 

Sonuç olarak; trafik kazası hangi ülkede yaşanırsa yaşansın fazladan herhangi bir sigortaya gereksinim duymadan yeşil kart sigortası ile kişiler güvenle seyahat edebilirler.


Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Türkiye'de Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

Türkiye'de Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

Sürücüden Kaynaklanan Trafik Kazalarının Sebepleri, Yolcudan Kaynaklanan Trafik Kazalarının Sebepleri, Trafik Sigortası, Kasko Sigortası

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,