Yangın Sigortası Nedir?
Yangın sigortası; yangın, yıldırım düşmesi ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin bina, konut ve iş yerlerinde oluşturduğu hasarları teminat altına alan sigorta türüdür.
Yangın hasarını onarma sürecinde kullanılan su, kimyasal maddeler vb. ürünler yüzünden ortaya çıkabilecek hasarlar da yangın sigortası kapsamına girer.
Yangın Sigortası Zorunlu mu?
Yangın sigortası zorunlu değildir. Ancak bankalar konut kredisinde, kredi kullanırken yangın ve konut sigortası talep edebilmektedir.
Yangın Sigortası Kapsamı
Sigorta bedeli tespit edilirken arsa kıymeti dikkate alınmaz.
- Sözleşmede aksi belirtilmemişse; bina dışında bahçıvan evi, garaj, kömürlük, su deposu gibi ek alanlar da sigorta kapsamına dahildir.
- İçinde veya üzerindeki anten, asansör, yürüyen merdiven, tesisat gibi binanın tamamlayıcıları ile binanın temelleri, istinat duvarları sigorta kapsamındadır.
- Bunlar dışında bahçe duvarı, teras, iskele, çeşme, heykeller, sarnıç ve havuz gibi şeyler ancak sigortada belirtilmiş ise kapsam dahiline alınabilir.
- Sigortalı yerde bulunan taşınır malları eğer gruplanmış ise bu gruplara dahil olan her şey, eğer tek bir bedel öngörülmüşse bu tanım içine giren her şey, ayrıca belirtilmesine gerek olmadan ikame veya yeni satın alma ile sonradan girmiş olsa da kapsam dahilindedir.
- Sözleşmede aksi belirtilmemiş ise sigorta ettirene, kendisiyle birlikte oturan aile bireylerine ya da birlikte yaşadığı kişilere ve çalışanlarına ait eşyalar da kapsam dahilindedir.
Yangın Sigortası Kapsamına Dahil Olmayan Durumlar Nedir?
Yangın sigortasına ek sözleşme ile dahil edilebilecek ve dahil olmayan durumlar mevcuttur.
Ek Sözleşme ile Dahil Edilebilen Durumlar
Aşağıdaki durumlar sonucu meydana gelen tüm zararlar (yangın, infilak sonucu oluşan zararlar da dahil) teminat dışında olup ek sözleşme ile dahil edilebilir.
- Grev, kargaşa, halk hareketi
- Terör
- Deprem ve yanardağ hareketi
Aşağıdaki durumlar sonucu meydana gelen zararlar da teminat kapsamı dışında olup sözleşme ile dahil edilebilir. Ancak bu zararların neden olabileceği yangın, infilak sonucu sigortalı mallarda meydana gelecek zararlar, sözleşme olmasa da kapsam dahilindedir.
- Kar ağırlığı
- Sel, su baskını
- Yer kayması
- Fırtına
- Duman
- Araba çarpması
- Kara, deniz, hava taşıtları
- Kötü niyetli davranış
Aşağıdaki durumlar teminat kapsamı dışındadır ancak sözleşmede sigorta bedelleri ayrı olarak belirtilirse, ek sözleşme ile kapsam dahiline alınabilir.
- Sanat veya antika değeri olanlar (tablo, kitap, heykel, koleksiyon, halı vb.)
- Belgeler, ticari defter, plan, model ve krokiler vb.
- Nakit, hisse senedi, kıymetli kağıt, altın vb. kıymetli maden, mücevher vb.
- Hareket halinde olmayan deniz, hava ve kara taşıtları ve yükleri
- Emanet mal
- Enkaz kaldırma masrafı
- Kira kaybı
- Yangın ve infilak mali sorumluluğu
- Sigorta ile teminat altına alınan durumların gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkan her türlü çevre kirliliği ile oluşan zararlar
Teminat Dışında Kalan Durumlar
Aşağıda belirtilen durumlar teminat kapsamı dışındadır.
- Savaş, istila, yabancı düşman hareketi, iç savaş, isyan vb. durumlar sonucunda meydana gelen zararlar
- Nükleer yakıt sonucu meydana gelen yanma, radyasyon bulaşması ve bunların gerektirdiği askeri müdahale sonucu oluşan zararlar
- Kamu otoritesinin sigortalı şeyler üzerinde yaptığı tasarruf sebebiyle oluşan zararlar
- Yangın çıkmadan sigortalı şeylerin kendi kendine bozulması, mayalanması, kavrulması nedeniyle uğradığı zararlar
- Yangın çıkmadan sigortalı şeylerin işlenmek veya faydalı bir sebeple ateşe, sıcaklığa tutulması, ateş veya ısı bulunan bir şeye düşmesi veya atılması, eşyaların alev almaksızın ütüleme, lamba, mum sigara vb. temasından doğan zararlar
- Yangın çıkmadan elektrikle çalışan motor, elektronik alet veya tesisatın cereyana bağlı olarak kısa devre, topraklanma vb. nedenlerle uğrayacağı zararlar
- Alçak basınç nedeniyle oluşan zararlar, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihazlarda meydana gelen zararlar
DASK Sigortası Yangını Karşılar mı?
Zorunlu deprem sigortası (DASK), sadece deprem kaynaklı oluşan yangın masrafları karşılar. Yıldırım düşmesi, infilak ya da herhangi bir sebepten oluşan yangını karşılamaz.
Nerelere Yangın Sigortası Yaptırılabilir?
Yangın sigortası, birçok mekân için uygulanabilen geniş kapsamlı bir sigorta çeşididir. Bina, konut ve iş yerlerinin dışında;
- Kömürlük,
- Müştemilat,
- Garaj ve su deposu gibi ek mekânlar için de yangın sigortası yapılabilir.
Sigortalanan alanın içinde ya da dışında yer alan mekana ait parçalar da poliçede belirtilmeleri halinde sigorta kapsamına dâhildir. Yangın sigortası, hem taşınır hem de taşınmaz mallara uygulanabilir. Sigortalanan alanda yalnızca poliçe sahibi değil, birlikte yaşadığı kişiler de koruma altındadır. Yangın sigortasının konut sigortasında yer alan yangın teminatından farkı birçok mekân için uygulanabilmesidir.
Yangın Hasarı Bildirmek İçin Gerekli Belgeler
Yangının ardından sigorta şirketinden hasar tazminatı alabilmek için bazı belgelerin kuruma bildirilmesi gerekir. Bu belgeler arasında;
- Yangın sigortası poliçesi,
- İtfaiye raporu,
- Hasar gören eşyaların faturaları,
- Hasarı belgeleyen fotoğraflar,
- Sigortalı tarafından yazılacak zararın bildirildiği beyanname,
- Olay yerine gelindiğinde tutulan polis ya da jandarma tutanağı,
- Cumhuriyet savcılığından alınacak takipsizlik kararı,
- Sigortalı mal sahibi ise tapu belgesi,
- Sigortalı kiracı ise kira kontratı,
- Sigortalı mekân iş yeri ise vergi levhası bulunur.
Kaynak:
Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) Yangın Sigortalar Genel Şartları Sayfası