Trafik Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu?

Evet, zorunlu trafik sigortası 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenen ve trafiğe çıkacak olan her araç için zorunlu olarak yapılması gereken bir sigorta türüdür. Yapılmaması veya geç yapılması durumunda yasal olarak yaptırımları da vardır.

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılır?

Trafik sigortası, motorlu bir aracın üçüncü kişilerin mallarına veya canlarına herhangi bir zarar vermesi durumunda, çeşitli limitler dâhilinde bu zararı parasal olarak karşılayan bir sigortadır. Bundan dolayı, bir kişinin herhangi bir motorlu aracı olması durumunda, üçüncü kişilere karşı verebileceği zararı tazmin etmek için bu sigortayı yaptırmalıdır.   

 

Trafik Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?

Sigortalı, zorunlu trafik sigortasının bitim tarihi itibariyle yenilemek zorundandır. Yenileme işlemini yapmaması durumunda, her 30 gün için prim tutarına %5 ilave edilmektedir. Bu gecikme cezası, prim tutarının en fazla %50’sine kadar çıkabilmektedir. Ayrıca trafik polisinin yapacağı kontrollerde aracın trafik sigortası bulunmadığı tespit edilirse, araç sigorta yapılana kadar trafikten men edilir ve para cezası uygulanır.

Zorunlu Trafik Sigortası Olmayan Aracın Kazaya Karışması 

Zorunlu trafik sigortası olmayan bir aracın kazaya karışması durumunda, her koşulda polis çağırarak işlem yaptırmak gereklidir. Bunun nedeni, bir tarafın sigortası olmadığı için hasar işlemlerinin başlatılamayacak olmasıdır. Polis gerekli kayıtları tuttuktan sonra, adli işlemler başlayacaktır. 

Ayrıca sigortalı aracın kaskosu olması durumunda, kasko hasarı karşılayarak trafik sigorta olmayan kişiden tahsil etme yoluna gidecektir. Bu sayede, kazanın tarafı olan sigortalı kişi herhangi bir adli işlem ile uğraşmadan, mağduriyetini giderecektir. Bunların yanında sigortasız aracın vermiş olduğu zararların bir kısmı, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde kurulan “Güvence Hesabı” tarafından karşılanmaktadır.

Güvence Hesabı Kapsamındaki Teminatlar

Güvence hesabı için aşağıdaki zararlar teminat kapsamındadır:

  • kazaya sebep olan aracın tespit edilememesi durumunda, kişiye gelen bedensel zararlar
  • sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar
  • sigorta şirketinin iflası etmesi halinde, ödemekle yükümlü olduğu maddî ve bedensel zararlar
  • çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada, kişiye gelen bedensel zararlar

Bakanlar Kurulu, gerekli görülen hallerde, eşyaya gelecek zararların kısmen veya tamamen, Güvence Hesabı ile karşılanmasına karar vermeye yetkilidir.

Trafik Sigortası Olmayan Araç Muayeneden Geçer mi?

Hayır, zorunlu trafik sigortası olmayan bir araç muayene işlemi yaptırmaz. Zaten zorunlu trafik sigortası olmayan bir araç yasal olarak “ağır kusurlu” olmasından dolayı, herhangi bir şekilde trafiğe çıkması da yasaktır.  

Trafik Sigortası Olan Araç Kasko Yaptırmalı mı?

Trafik sigortası olan bir aracın yasal olarak kasko yaptırmasına gerek yoktur. Ancak, zorunlu trafik sigortası üçüncü kişilere gelecek zararları, kasko ise sigortalının zararlarını karşılamasından dolayı, teminat kapsamları farklıdır. Bu sebepten, kasko sigortası yaptırma kararı tamamen kişinin kendi inisiyatifinde olan bir durumdur.


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,