Trafik Sigortası Hangi Durumlarda İptal Olabilir?

 

Yeni bir araç satın aldığınızda ilk işiniz, trafik sigortası yaptırmaktır. Trafik sigortası olmadan yola çıkmak, birçok cezai işlem ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Zorunlu mali sorumluluk sigortası ya da kısa tabiri ile zorunlu trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca ülkemizde karayoluna çıkan tüm motorlu araçlar tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Karayolunda seyreden araçların üçüncü şahıslara vereceği maddi ve bedeni zararları karşılayan zorunlu trafik sigortası, araç sahibinin aracında veya kendisinde oluşacak zararları karşılamaz.

Zorunlu trafik sigortası, genel şartlarında belirtildiği gibi, 1 yıl boyunca geçerlidir ve her yıl tekrar yaptırılması gerekir. Ancak yıl içerisinde, trafik sigortasının iptalini gerektiren bazı durumlar yaşayabilirsiniz.

 

Yanlış Bilgi Sigortanın Feshine Neden Olur?

 

Satın alınan her sigorta poliçesi, hem sigortalıya hem de sigorta şirketine poliçe kapsamında bazı sorumluluklar yüklüyor. Söz konusu sorumlulukların yerine getirilmemesi, taraflara trafik sigortasını iptal etme hakkı doğuruyor. Sigortalıların yani sürücülerin sorumluluklarının başında, poliçe düzenlenirken verilen bilgilerin doğru ve eksiksiz olması geliyor. Eğer hatalı veya eksik bilgi içeren bir poliçe satın aldıysanız, eksiksiz ve doğru bilgileri içeren yeni bir trafik sigortası yaptırdıktan sonra hatalı poliçeyi iptal edebilirsiniz. Bu durumda trafik sigortası poliçesinin kalan günleri için hesaplanacak prim tutarı sigortalıya iade edilir.

 

Poliçede Oluşan Değişikliklerde Taraflar Birbirini Haberdar Etmelidir

 

Trafik sigortasının iptal edilmesine neden olan başka bir durum ise sigorta süresince riski ağırlaştırıcı nitelikte değişikliklerin olması ve tarafların birbirine bildirmemesidir. Bu değişiklik, hem sigortalıdan yani sizden hem de sigorta şirketinizden kaynaklı yaşanabilir. Önemli olan, tarafların durumdan birbirini haberdar etmesidir. Aksi durumda poliçenin fesih yolu açılır.

Örneğin aracın kullanım amacının binekten ticariye veya tam tersi şekilde değiştirilmesi durumunda, ruhsat numarası başta olmak üzere, araca ait diğer detaylar değişeceği için, trafik sigortasında değişiklik yapılması gerekir. Mevcut sigorta poliçesinin iptali için öncelikle yeni bir poliçe satın alınmalı, ardından eski poliçe iptal edilmelidir. Aracın kullanım amacında bir değişiklik olur ve sigorta şirketine bildirilmezse, bu süreçte meydana gelebilecek bir kaza durumunda, sözleşme gereği sigorta şirketinden herhangi bir hak talep edilemeyecektir.

 

Sigortalının Değiştiği Her Durumda Sigorta İptal Edilir

 

Trafik sigortasının en çok iptal edildiği durumlar, yeni araç alımı ve araç satış süreçleridir. Her iki durumda da aracın ruhsat sahibi değişeceği için, sigorta iptal edilmeli ve yeni ruhsat sahibi kendi adına yeni bir trafik sigortası düzenletmelidir. Sigortalının değiştiği her durumda trafik sigortası iptalinde sigorta veya sigorta şirketine iptal talebinizi göndermeniz gerekiyor. Poliçesini iptal eden sigorta sahibine, gün esasına göre prim tutarının iadesi yapılır. Ancak mevcut sözleşme, sigortalının değiştiği tarihten itibaren 15 gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni araç sahibi için sözleşme yapılana kadar geçerli olacaktır. Yeni araç sahibi 15 gün içinde kendi adına yeni bir trafik poliçesi yaptırmak zorundadır.

 

Sigortanın İptal Olabileceği Diğer Durumlar: Vefat, Pert ve Çekme Belgeli Araç

 

Sigortalı vefat ettiğinde, trafik sigortası poliçesiyle teminat altına alınan araç, varislerine geçeceği için, aracın sigorta poliçesi de yeni hak sahibine devredilir. Yeni hak sahibi bu durumu sigorta şirketine 15 gün içinde yazılı olarak bildirerek trafik sigortasını iptal edip iadesini alabilir.

Bir diğer konu ise aracın bir kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi yani pert olmasıdır. Bu durumda da araç sahibi, aracın pert olduğuna dair resmi belgeleri ibraz ederek trafik sigortası poliçesini iptal edebilir.

Aracınızı trafikten çekmek isterseniz bandrol, trafik cezası, haciz, rehin gibi tüm borçlarını ödedikten sonra, plakaları trafiğe teslim edilip “çekme belgeli araç” olarak kaydettirebilirsiniz. Çekme belgesi alan araç trafiğe çıkamaz ancak istendiği zaman yeniden trafik tescili yaptırılarak kullanılabilir. Araç, trafikten uzak olduğu dönemde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) başta olmak üzere tüm zorunlu vergi ve sigortalardan muaftır. Bu nedenle çekme belgesi alan araç sahibi, trafik sigortasını iptal etmek için başvuru yapabilir.

 

Trafik Sigortası İptali Nasıl Yapılır?

 

Yukarıda bahsettiğimiz tüm durumlarda ve özellikle araç alım-satımlarında; araç satış belgenizi ve sigorta poliçenizi, faks veya e-posta yoluyla sigorta şirketine bir ön yazıyla birlikte göndermeniz gerekiyor. Ardından belgeleriniz işleme alıyor. Trafik, kasko ve ihtiyari mali mesuliyet sigortası iptalleri için koalay poliçe iptal sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

 

Trafik Sigortası Prim İadesi Nasıl Hesaplanır?

 

Trafik sigortası poliçesi iptal edildiğinde, poliçenin kalan günleri için hesaplanacak prim tutarı sigortalıya iade edilir. Bir örnek yardımıyla zorunlu trafik sigortasındaki prim iadesinin nasıl hesaplandığını inceleyebiliriz: Beş ay önce trafik sigortasını yenilediğiniz araçınızı sattınız ve poliçenizi iptal ettireceksiniz. Poliçenizi yaptırırken bir yıl için 1.000 TL prim ödediniz. Bunun beş ayını kullandığınız için sigorta şirketi kalan 7 aylık primi size iade edecektir. Yıllık poliçe tutarını 365 güne böldüğümüzde, sigortanın günlük fiyatı 2,74 TL olarak karşımıza çıkıyor. Sigortanın üzerinden 150 gün geçmiş olduğundan sigorta şirketi 411 TL’yi (2,74 TL x 150 gün) keser ve 589 TL’yi (2,74 TL x 215 gün) iade eder.

 

Trafik Sigortası İptalinde Kesinti Oluyor mu?

 

Hazine Müsteşarlığı,“Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” uyarınca, 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak bir düzenleme yaptı. Buna göre, sigorta şirketinin trafik sigortasını iptal ettiren araç sahibinden yaptığı kesinti tutarı 25 TL’den 44,80 TL'ye çıkarıldı.

Trafik Sigortası İptali Sonrası Para İadesi Nasıl Alınır?

 

Trafik sigortasını iptal ettiğinizde, geri ödeme işleminiz, ödeme yöntemine bağlı olarak değişiklik gösteriyor: Eğer ödemenizi nakit yaptıysanız nakit, kredi kartıyla yaptıysanız kredi kartınıza iade şeklinde geri ödeme alabilirsiniz. Ancak kredi kartıyla taksitlendirme yoluna gittiyseniz, aynı şekilde alacağınız iade de kartınıza taksit taksit iade edilir. Koalay.com Türkiye’nin ilk online sigorta brokerı olarak, araç sahipleri ile sigorta şirketleri arasında köprü görevi görerek en uygun fiyatla sigorta seçenekleri sunuyor. Araç sahipleri Koalay.com'dan sigorta poliçelerini satın aldıklarında ödemelerini doğrudan sigorta şirketlerine yapıyor. Bu nedenle poliçenin iptal edilmesi gerektiğinde, para iadesi sigorta şirketleri tarafından yapılıyor.

 

Karayolu ulaşımında can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından büyük öneme sahip zorunlu trafik sigortası, yaşanabilecek herhangi bir sorunda üçüncü şahıslarla birlikte sizin de mağduriyetinizin önüne geçer. Koalay.com’a gelin, onlarca sigorta şirketinin teklifini karşılaştırın, yalnızca 3 dakikada sigortanızı satın alın. Aklınız da cebiniz de rahat etsin!


Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik Sigortası Zorunlu mudur, Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Nedir, Trafikten Men Edilme Cezası, Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?

Trafik Sigortası Yurt Dışında Geçerli midir?

Trafik Sigortası Yurt Dışında Geçerli midir?

Yeşil Kart Sigortası Nedir, Yeşil Kart Sigortası Nerelerde Geçerli, Yeşil Kart Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Yeşil Kart Sigortası Nereden Alınır?

Araç Trafik Sigortası Kamu Zararlarını Karşılar mı?

Araç Trafik Sigortası Kamu Zararlarını Karşılar mı?

Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamı, Trafik Sigortası Kamu Mallarına Verilen Zararları Karşılar mı, Trafik Sigortası Hasar Ödemeleri Kaç Gün İçinde Yapılır?