Ülkemizde yaşanan trafik kazaları çeşitli sebepler ile meydana gelebiliyor. Kazaların bir çoğunun meydana gelmesinde sürücülerin trafik kurallarına uymamasının, yanlış davranışlarının ve sorumsuz tutumlarının etkisi oldukça büyük. Birçok kişi kendi hatası olmadığı halde başka sürücülerin hataları ve yanlış tutumları nedeniyle mağdur oluyor, trafik kazalarında mal ve can kaybı yaşıyor.
Sürücülerin davranış şekilleri ve psikolojik halleri araç kullanma tarzlarına da etki edebiliyor. Özellikle büyük şehirlerdeki yoğun trafik ve trafikte geçirilen sürelerin uzaması nedeniyle sürücüler çok daha gergin olabiliyor ve bu gerginliklerini direksiyon başındayken çeşitli şekillerde çevrelerine yansıtabiliyorlar.
Peki, sürücülerin direksiyon başındayken kurallara daha çok özen göstermeleri, diğer sürücülere ve yayalara karşı olumlu davranışlarda bulunması, trafikte daha sakin, anlayışlı, sabırlı ve sorumluluk bilinciyle davranmaları yollardaki sürüş güvenliğini arttırıp, kazaların azalmasını sağlayabilir mi?
Özellikle bilinçli yapılan hataların önüne geçilmesi ve bu hatalardan sürücülerin uzak durması ile elbette ki kaza riskini azaltmak mümkün.
Basit Hatalara Daha Fazla Dikkat Edilebilir
Yoğun trafik akışı içerisinde, kimi sürücüler farkında olmadan ya da o anki şartlarına bağlı kalarak veya acemi iseler bazı basit hatalar yapabilirler. Örneğin kırmızı ışık yeşile döndüğünde bir anda araçlarını hareket ettiremeyebilirler ya da kimi zaman araçlarını stop ettirebilirler ve yeniden çalıştırmak için zamana ihtiyaç duyabilirler. Bu basit hatalar, trafik içerisindeki diğer sürücüler tarafından sabır ve hoşgörüyle karşılanmalıdır. Kurallara uymayanlara ve olumsuz davranış gösterenlere verilen tepkiler de ise saygı ve nezaket kuralları çerçevesinde davranmak, uygun bir dille karşıdaki kişiyi uyarmak gerekiyor. Uyarı alan kişinin de hatalı ise, bu duruma saygı ile yaklaşması gerekmektedir.
Büyük Hatalara Daha Fazla Dikkat
Bazı basit hataların dışında kalan ve trafikte yapılan çok büyük hatalar da bulunuyor. Trafiğe çıkan sürücülerin bazıları sonuçları ağır olacak hataları çoğu zaman bile bile yapabiliyor. Kazaların bazıları sürücülerin agresif ve bencil davranışları ya da stresli araç kullanımları nedeniyle de oluşabiliyor. Direksiyon başına geçince adeta trafik canavarı haline dönüşen sürücüler yok değil.
Trafikteki diğer sürücüleri tehlikeye atacak şekilde sollama yapmak, sürekli ve tehlikeli biçimde şerit değiştirmek, girilmemesi gereken yollara girmek, önceliği olan araçlara yol vermemek, emniyet şeridini keyfi kullanmak, ön görülen takip mesafesine uymamak, diğer araçları sıkıştırırak ve zor duruma sokarak araç kullanmak, emniyet kemeri takmadan araç sürmek gibi tamamen sürücünün kontrolünde bulunan olumsuz tutumlar bilinçli yapılan hatalar arasında yer alıyor.
Aşırı Hız Yapmayın
Sürücüden kaynaklı hatalı davranışlardan en çok rastalananı; sürücünün aracı ile aşırı hız yapması ve hız limitlerine uymaması. Hız yapan kişi sadece kendi malı ve canını değil, etrafındaki sürücülerin de mal ve canını tehlikeye sokuyor. Düşüncesizce yapılan aşırı hız nedeniyle hem yayalardan hem de sürücülerden hayatını kaybeden birçok insan var.
Yüksek Sesle Müzik Dikkat Dağıtıyor
Bilinçli yapılan olumsuz sürücü davranışlarından bir diğeri de, sürücülerin seyir halindeki araçlarında çok yüksek sesle müzik dinlemeleri. Karşılaşabilecekleri tehlikelerde açtıkları yüksek sesli müzik nedeniyle sürücülerin dikkati dağılabilir ve tepki süreleri düşebilir. Hele ki dinledikleri sevdikleri bir parça ise kimi sürücüler heyecana gelip araçlarını, çok daha hızlı, kuralları hiçe sayarak ve tehlike oluşturacak şekilde kullanabiliyor.
Alkollü Araç Kullanmayın
Sürücülerin bilinçli olarak yaptığı en büyük hatalar arasında alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçmek de var. Alkol kullanımı refleksleri azalttığı gibi sürücünün araçtaki hakimiyetini de olumsuz etkileyebiliyor. Yasak olduğunu bile bile, hususi araç kullanan sürücülerin uygun görülen trafikte alkol sınırı olan 0.5 promil üzerinde alkol alarak trafiğe çıkmaları maalesef ki oldukça rastlanan bir durum. Trafiğe alkollü çıkan sürücünün bu olumsuz yaklaşımı ile kazaya sebep vermesi mümkün.
Bazı sürücüler trafikte seyir halindeyken dikkatini yoldan kaçırıp başka şeylerle ilgilenebiliyor. Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak, gelen mesajlara ya da maillere cevap vermeye çalışmak, yanındakilerle dikkatini dağıtacak şekilde sohbet etmek ya da ilgilenmek sürücülerin bilinçli olarak yaptığı hatalar arasındadır.
Tüm bu saydığımız sorumuz ve olumsuz davranışlar, trafiğe katılan kişilerin kendi davranışlarını değerlendirmeleri ve çok daha sorumlu davranmaları ile olumlu davranışlara dönüştürülebilir. Sürücüler, trafiğe çıktıklarında hem kendi hem de çevrelerindekilerin can güvenliğini düşünmek ve toplumsal sorumluluk bilinci ile davranmak, hatalı olduğu bilinen davranışlardan sakınmak durumundadır.
Direksiyon başına olumlu bir psikoloji ve farkındalık ile geçilmesi, sürücünün trafikte çok daha olumlu davranışlar sergilemesini sağlayabilir. Gösterilen bu özen ve tercih edilen olumlu davranışlar kazaların sayısını da azaltacaktır.
En Uygun Araç Sigortası Koalay.com'da
Aracınızı ne kadar dikkatli kullansanız da sizden veya karşı taraftan kaynaklanan sebeplerle maalesef kazalar meydana gelebiliyor. Kazalarının oluşturduğu maddi zararları teminat altına alan trafik sigortası yaptırılması yasal olarak zorunlu bir sigorta türü. Kasko sigortası ise hem sizi hem de aracınızı teminat altına alıyor.