Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir. Plakanın alınmasının ardından poliçe güncellenir ve plaka poliçeye eklenir. Poliçede yapılan bu değişiklik işlemi ‘’zeyil’’ olarak tanımlanır. Poliçede veya sözleşmede zeyil yapıldığına dair oluşturulan belgelere ise "zeyilname" denir.
Sigorta Yaptırmadan Araç Kullanılır mı?
Türkiye’de zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araç sürücülerinin trafiğe çıkması yasak. Trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkan sürücülere cezai işlem uygulanıyor ve araç trafikten men ediliyor. Kaza durumunda ise karşı tarafın hasarın sürücü tarafından karşılanıyor. Aracın plakası henüz çıkmamış olsa da sigorta şirketlerinden teklif alabilir ve poliçe oluşturabilir; trafikte karşılaşılacak risklere karşı kendinizi güvence altına alabilirsiniz.
Sıfır Kilometre Araç Alındığında Trafik Sigortası Ne Zaman Yapılır?
Sıfır kilometre araç alındığında; aracın alındığı galeri ya da bayilerde bulunan sigorta şirketi temsilcileri tarafından trafik sigortası yapılmalıdır. Aracın trafiğe çıkabilmesi için Emniyet Müdürlüklerinde tescil işleminin yapılması gerekir. Tescil işlemi için, araca ait trafik sigortası poliçesinin ibraz edilmesi istenir. Yani; trafiğe ilk kez çıkacak sıfır kilometre araçlarda zorunlu trafik sigortası, aracın alındığı galeri ya da bayilerde; satış işleminin hemen ardından yapılmalıdır.
İkinci El Araç Alındığında Trafik Sigortası Ne Zaman Yapılır?
İkinci el aracın satış işleminin tamamlandığı tarihten sonra sürücüye 15 gün süre tanınır. 15 günlük sürede aracın eski sahibi tarafından yaptırılan trafik sigortası poliçesi geçerliliğini korur ve bu süre zarfında aracın bir kazaya karışması durumunda; karşı tarafın hasarı satış işleminden önceki sigorta tarafından karşılanır. Ancak; 15 gün dolduktan sonra aracın yeni sahibinin zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekir. Aracın mevcut trafik sigortasının satış işleminden sonra yeni ruhsata transfer edilmesi mümkün değildir. Satışı gerçekleştirilen kişi yaptırdığı trafik sigortası poliçesini iptal etmeli, alıcı adına yeni bir poliçe düzenlenmelidir.
İkinci El Araca Trafik Sigortası Yaptırılmazsa Ne Olur?
Sürücüye tanınan 15 günlük süre dolduktan sonra, trafik kontrolünde zorunlu trafik sigortası olmadığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir ve yanlış park vb. sebeplerle de çekilen araçların bulunduğu bir otoparka götürülür. Sürücü, trafik sigortası yaptırıp poliçesini ibraz edene dek araç otoparkta kalır. Trafik sigortasının yaptırılmasının ardından sürücü, kesilen cezanın yanı sıra otopark ve çekme ücretini de ödemekle yükümlüdür; daha sonra aracını alabilir.
Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Ne Kadar?
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2023 cezalarına göre, trafik sigortası yaptırmayan sürücülere 436 TL cezai işlem uygulanıyor. Tüm trafik cezalarında olduğu gibi bu ücret 15 gün içinde ödenirse yüzde 25 indirim uygulanıyor ve 327 TL ödeniyor. Ceza belirlenen tarihte ödenmezse bir aylık gecikme ücreti 457,8, iki aylık gecikme ücreti 480,69, üç aylık gecikme ücreti ise 504,72 TL.
Sigortasız Araç Kullanılırsa Ne Olur?
Sigortasız araçlar trafikten men edilerek bir otoparka çekildiği için sürücü, aracını almak için trafik cezasının yanı sıra çekme ve park ücretini de ödemek zorundadır. Ayrıca, trafik sigortası yaptırılması gereken tarihten itibaren; sigorta yapılmadığı her ay için yüzde 5’lik bir gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammında üst limit yüzde 50’dir, poliçe yenilenmediği ya da araç alındıktan sonra trafik sigortası yapılmadığı taktirde gecikme süresi uzadıkça trafik sigortası yüzde 50’ye kadar zamlı oranlarla yaptırılır.