Otopark Kazalarını Trafik Sigortası Karşılar mı?

Otoparkta oluşan herhangi bir kaza durumunda verilen hasar üçüncü kişilere ise trafik sigortası karşı tarafın hasarını karşılar. Fakat otopark içerisinde meydana gelen hasar kişinin kendi aracına ise bu durumda varsa kasko sigortası devreye girer. 

Sigortası Nerelerde Geçerlidir?

Kara yolları Trafik Kanunu'na göre trafik sigortası kapsamında hasarın karşılanabilmesi için kazanın kara yolu sayılan alanlar, genel trafiğe açık yerler ve kara yoluyla trafik bağlantısı olan yerlerde gerçekleşmesi gerekir. Fakat aksine hüküm sürülmedikçe:

  • kara yolları dışında kamuya açık olarak kullanılan park, park yeri, garaj, yolcu ve eşya terminali, servis veya akaryakıt istasyonları kara yollarına ulaşmak için taşıt trafiği olarak faydalanılan yerler ile
  • para ödenerek kullanılan kara yollarının kamuya açık kesimleri ve kara yolu bağlantısını sağlayan deniz, göl üzerinde ulaşım sağlayan araçların kara yolu araçlarına bağlantı sağlayan yolları arasında da bu kanun geçerlidir.

AVM Otoparkında Olan Kazalar Sigorta Tarafından Karşılanır mı?

Kara Yolları Kanunu'na göre kamuya açık alanlarda yaşanan kazalar trafik sigortası tarafından karşılanır. Emsal bir kararla artık avm otoparkları da kara yolu sayılmıştır. Avm otoparklarında oluşan kazanın durumuna göre yapılacaklar şunlardır:

  • Alışveriş merkezlerinin otoparklarında yaşanan kaza için eğer kazayı yapan kişiler belirli ise taraflar arasında kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Kişilerin trafik sigortası kaza sonrası oluşan hasarı karşılar.
  • Eğer kazayı yapan kişiyi görülmemiş olursa trafik polisi aranmalı veya en yakın polis karakoluna gidilerek kaza bildirilmelidir.
  • Polis alışveriş merkezi otoparkında oluşan kazayı kamera kayıtlarından izler ve kazayı yapan kişiyi bulabilir.

Otopark Sorumluluk Sigortası Nedir?

Otopark, araçların park veya garaj adı altında bulunan yerlere park edilmesi faaliyetini yürüten işletmelerdir. Avm otoparklarının özel işletmeler olması durumunda otopark sahipleri otopark sorumluluk sigortası yaptırmalıdır. Otoparka bırakılan bir araç manevra yaparken, çıkarken meydana gelen olası kazalar otopark sorumluluk sigortası ile karşılanır. 

Trafik Sigortası Hangi Zararları Karşılar?

Maddi Zararlar 

Maddi zararlar, sigortalının kaza esnasında aracında meydana gelen hasar ya da değer kaybını ifade eder. Araçlardaki değer kaybının tespit edilmesi sonrası maddi zararlar sigortalıya ödenir. 

Sağlık Giderleri

Kaza sonrası sağlığını kaybeden tarafın tedavi masraflarının tamamı sağlık gideri olarak değerlendirilir. Tedavi sürecinin başlangıcından itibaren oluşan bakım, protez, organ ve genel tedavi ile iş gücünün azalmasıyla ilgili ortaya çıkan tüm giderler teminat kapsamındadır. Yapılan düzenlemeler sonrası sağlık giderleri teminatı Sosyal Güvenlik Kurumunun sorumluluğundadır.

Sürekli Sakatlık Teminatı

Kazadan sonra bireylerde oluşan ve geçici olmayan sakatlık durumu nedeniyle yaşanan maddi-manevi zararlar sürekli sakatlık teminatı kapsamına girer. İlgili tedaviler yapıldıktan sonra yetkili bir hastaneden alınan sağlık raporu ile sakatlık oranı belirlenmelidir. 

Ölüm Teminatı

Ölümlü trafik kazaları da zorunlu trafik sigortası kapsamındadır. Ölüm teminatı ile kaza sonucu vefat eden bireyin defin masrafları ve bu kişinin desteğinden yoksun kalan yakınlarının zararları karşılanır. Ödenecek tazminatın miktarı, vefat eden kişi esas alınarak belirlenir.

Dava Masrafları

Sigortalının kazada suçlu olmadığı ancak buna rağmen karşı tarafın aksi bir iddiayla dava açtığı durumlarda oluşacak masraflar trafik sigortası tarafından karşılanır. Mahkeme ve avukatlık ücretleri, poliçe tarafından teminat altına alınır.

Trafik Sigortası Hangi Zararları Karşılamaz?

Trafik sigortasında teminat dışında kalan durumlar şöyle sıralanabilir: 

  • sigortalının kusurlu bulunduğu tazminat talepleri
  • manevi tazminat talepleri
  • bireylerin yanında ya da araçlarının bagajında yer alan eşyaların zararı
  • araç alım-satım, onarım gibi süreçlerde ortaya çıkan hasarlar
  • aracın katıldığı yarışlarda ortaya çıkabilecek hasarlar
  • terör eylemlerinde kullanılan araçlarda meydana gelen hasarlar.

 

Trafik Sigortası ve Kaskonun Farkı Nedir? 

Zorunlu trafik sigortası karşı tarafın hasarlarını kasko sigortası ise kaza durumunda sizin aracınızı teminat altına alır. Aracın hasara uğraması, çalınması ve benzeri durumlar kasko teminatındadır. 

Kaynak

13.10.1983 Tarihli 18195 Sayılı KTN Karayolları Trafik Kanunu 


Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Türkiye'de Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

Türkiye'de Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

Sürücüden Kaynaklanan Trafik Kazalarının Sebepleri, Yolcudan Kaynaklanan Trafik Kazalarının Sebepleri, Trafik Sigortası, Kasko Sigortası

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,