- Bir kaza sırasında kasko sigortası aracın sahibinin aracını korur ve hasarını karşılar.
- Kasko sigortasında üst limitler ve teminatlar sigorta sahibinin isteğine göre şekillenir.
- Ek teminatlarla beraber aracın başına gelebilecek her türlü hasar karşılanır.
- Çekici, ikame araç gibi ek teminatlar ve mini onarım hizmetleri kasko sigortası ile sağlanır.
Kasko Sigortası Nedir?
Motorlu kara taşıtlarından herhangi birinin, sigortalı kişinin iradesi dışında, araç hareket halindeyken ya da dururken aracın beklenmedik bir durum karşısında hasara uğraması sonucunda sigorta sahibine ödenen tazminattır.
Kasko Ne İşe Yarar?
Kasko, sigorta ettirene ait aracın uğrayacağı zararların karşılanmasını sağlar. Kasko ile kaza durumunda karşı tarafın hasarı değil, kasko sigortası yapılmış olan aracın hasarı karşılanır.
Kasko Sigortası Zorunlu mu?
Kasko sigortası zorunlu değildir, kişiler araçlarının başına gelebilecek beklenmedik durumlara karşı koruma altına alma amaçlı isteğe bağlı olarak kasko yaptırabilir. Ancak trafiğe çıkacak her aracın trafik sigortası yaptırması zorunludur. Trafik sigortası araçların yaptırmak zorunda olduğu tek sigorta türüdür.
Kasko Sigortası Teminatları
Kasko sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ihtiyacınıza uygun doğru teminatların seçilmesidir. Kasko sigortası çarpma, çarpılma, yanma ve çalınma ana teminatlarını içerir. Bunların dışında birtakım ek teminatlar da kasko sigortasına dâhildir. İsterseniz ihtiyaçlarınız dâhilinde size sunulan ek teminatları kasko sigorta paketinize ilave edebilirsiniz.
Kasko Sigortası Başlama ve Bitiş Tarihleri
Kasko sigortası, trafik sigortası gibi zaman aralığı olan ve zorunluluğu olan bir araç sigortası değildir. Bunun için sürücüler istediği zaman kasko sigortası yaptırabilir ve kasko poliçesi satın alabilir.
Kasko sigortasının belirlenen ücretinin ilk ödemesiyle birlikte; sigortacının, sigorta sahibine poliçe teslimini gerçekleştirmesi ile kasko başlar. Sigortalı; belirlenen tarih sonrası 30 gün içinde prim borcunu ödemezse sigorta şirketleri sigorta sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. Kasko poliçesi; aksi bir karar verilmediği takdirde, başlangıç olarak belirlenen günde başlar ve bu günden itibaren 365 gün sonra saat 12.00'de sona erer.
Yeni düzenlenen uygulama ile artık bazı sigorta şirketlerinde kasko sigortası aylık olarak da yaptırılıyor.
Kasko Sigortası Ne Zaman Yaptırmalı?
Kasko sigorta yaptırmak bir zorunluluk değildir fakat bir araca sahip olunduğu gün hemen kasko sigorta yaptırılmalıdır. Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız, trafik karmaşasının ortasında kaza yapmadan geçirilen her gün büyük bir şanstır. Bununla birlikte büyük şehirlerde yaşanan suç oranları bir hayli yüksektir. Örneğin, arabaların çalınması ya da herhangi bir nedenle arabalara zarar verilmesi muhtemel bir durumdur. Sadece bu iki durum bile araca bir an önce kasko sigortası yaptırmak için yeterli sebeplerdir.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Bir kaza durumunda meydana gelen hasar sonrasında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına almaktadır. Bu sigorta, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde geçerliliği olan bir sigorta çeşididir.
Bir aracın trafiğe çıkabilmesi için, zorunlu trafik sigortasını yaptırması gerekir. Zorunlu trafik sigortası, bu sigortanın yapıldığı aracın zararını karşılamaz, sadece zarar verdiği diğer aracın zararını karşılar.
Kasko Sigortası ile Zorunlu Trafik Sigortasının Farkları
Kasko sigortaları ve zorunlu sigortalar arasında birtakım farklar bulunur. Bu farklar:
- Kasko sigortaları isteğe bağlıdır, bu sigortayla birlikte kaza durumunda araç sahibi teminat altında alınmaktadır. Zorunlu trafik sigortası ise yaptırılması zorunlu olup, kazaya neden olan aracın değil, karşı tarafa olan sorumluluğunuzu güvence almaktadır.
- Zorunlu trafik sigortası olmaması ve bu durumun tespiti halinde, sigortası olmayan aracın güvenlik güçleri tarafından tespitiyle birlikte araç trafikten men edilmektedir. Kasko sigortalarında ise isteğe bağlılık söz konusu olduğu için men durumu söz konusu değildir.
- Kasko poliçeleri oluşturulurken üst limitler ve teminatlar sizin ihtiyacınıza göre şekillenirken, zorunlu trafik sigortasında bunun olması mümkün değildir. Zorunlu trafik sigortalarında teminatlar devlet tarafından belirlenmektedir ve sabit bir yapıdadır, esneklik mümkün değildir.
- Zorunlu trafik sigortası hesaplamaları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen teminat limitleri üzerinden serbest tarife esaslarına göre yapılmaktadır. Kasko da ise farklı bir durum söz konusudur. Kaskoda limit araç sahibi tarafından belirlenir. Eğer ucuz bir fiyatta uygulanan kasko sigortası, araç sahibinin beklentisini karşılamıyor ise o fiyatta sigorta uygulamasının hiçbir yararı olmayacaktır.
Kasko Yaptırmak Mantıklı mı?
Sadece kaza kapsamı düşünüldüğünde kasko sigortası yaptırmanın ek olarak bütçeye fazla yük getirdiği öne sürülebilir. Ancak kasko sigortası sadece araçların kaza anındaki hasarlarını değil; çalınma, yanma gibi riskleri, trafik sigortası teminat limitini aşan tutarları ve karşı tarafın sigortasının olmaması gibi birçok faklı riski de poliçe kapsamına göre teminat altına alabilir.
En Ufak Hasar Bile Çoğu Zaman Kasko Yaptırmaktan Daha Pahalı
Özellikle yeni araçların kaportasından bir hasar olması veya bir parçanın kırılması durumunda, çoğunlukla bu ufak hasarlar bile kasko sigortasından daha pahalı olabiliyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların aktif trafikte kaza riskleri düşünüldüğünde, kasko sigortası çoğunlukla bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.
Manevi Tazminat Talepleri de Kasko Kapsamına Alınabiliyor
Trafik sigortasında manevi tazminat talepleri kapsam altına alınmamaktadır. Ancak kasko sigortası türüne göre manevi tazminat taleplerini de kapsam dâhiline alır. Yani araç sürücüsünün karışmış olduğu kazadan dolayı, mahkemeler tarafında manevi tazminat ödemesine hükmedilirse, kasko sigortası poliçede belirlenen limitler dâhilinde manevi tazminat taleplerini de karşılamaktadır.
Aracın Kaza Yapması Durumda İkame Araç Alınabilir
Sigortalı aracın, kasko teminatına dâhil olan bir kaza sonucu zarar görmesi halinde (çalınma hali hariç) makul tamir süresi için (genellikle en fazla 5 iş günü) ulaşım giderleri karşılanabiliyor ya da ikame bir araç veriliyor.
İyi Şoförler Daha Uygun Tutarlara Kasko Sigortası Yaptırabiliyor
Kasko sigortası, kazası olmayan şoförlere çok fazla indirim yapmaktadır. Aşağıda yer alan tabloda detaylarını görebileceğiniz gibi ilk yıl bile kaza yapılmaması durumunda, %30 oranında belirlenen sigorta primi üzerinden hasarsızlık indirimi alınmaktadır. Hasarsızlık indiriminin yanında, kasko şirketleri özel olarak sadak indirimi veya benzeri adlar altında çeşitli indirimler yapmaktadır.
Süre | Oran | Hasarsızlık Basamağı |
İlk kez kasko sigortası alındığında | %0 | 0 |
İlk 12 aylık sigorta süresi sonundaki kazasız yenilemede | 30% | 1 |
İkinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki kazasız yenilemede | 40% | 2 |
Üçüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki kazasız yenilemede | 50% | 3 |
Dördüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki kazasız yenilemede | 60% | 4 |
Kaynak:
Türkiye Sigortalar Birliği TSB Kara Taşıtları Kasko Sigortası Genel Şartları