Kasko sigortası genel şartlarını karşılayan tüm araçlar yakıp tipi fark etmeksizin sigortalanır. LPG aracın bir aksesuarı olarak tanımlanmalıdır. Araçta daha önceden LPG sistemi yokken yapılan kasko sigortasına LPG taktırıldıktan sonra yapılan değişiklikleri sigortası şirketine bildirilmelidir. Yapılan bildirim sonucunda ilave prim ödemesi sigorta şirketi tarafından sigortalıya yansıtılır.
LPG'li Araçlara Kasko Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Kasko sigortası yaptırılmak istenen araç LPG’li ise önceden bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar şu şekilde sıralanabilir;
- Sigorta prim ücreti
- Sigorta şirketine bildirim
- LPG sızdırmazlık raporu
Sigorta Prim Ücreti
Sigorta şirketleri ve sundukları kasko sigortası paketleri arasında farklılık olsa da, sigorta prim ücreti LPG’li araçlarda genelde daha fazladır. Araca takılan LPG sistemi, ek bir aksesuar olarak değerlendirilir ve bu da kasko sigortası poliçesine daha fazla prim ödenmesine sebep olur. Poliçe devam ederken araca LPG sistemi taktırıldığında da poliçenin kalan süresi için ek prim ödemesi yapılması gerekir.
Sigorta Şirketine Bildirim
Kasko sigortası genel şartlarında yer alan sigortalının beyan yükümlülüğü gereğince, sigortalanacak araca dair tüm bilgiler, eksiksiz ve doğru olarak sigorta şirketine bildirilmelidir. LPG yakıt sistemi de sigorta şirketine bildirilmesi gerekenlerden biridir.
- LPG sistemi, kurallara uygun şekilde yapıldığında araç ruhsatına işlenir.
- Kasko sigortası poliçesi oluşturulurken sigorta şirketi tarafından ruhsat kontrol edilir.
- Hali hazırda devam eden bir kasko sigortası poliçesi varken, daha sonra araca LPG sistemi taktırılırsa bu durumu da ayrıca sigorta şirketine bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde LPG sistemi ile ilgili olsun ya da olmasın, olası bir hasar durumunda ödeme alınmaz.
LPG Sızdırmazlık Raporu
Kasko sigortası yaptırılmak istenen araç LPG’li ise sigorta şirketi, ek belgeler talep edebilir. Bu belgelerden biri de LPG sızdırmazlık raporudur. LPG sızdırmazlık raporu, LPG montajı yapılmış olan araçlarda gaz kaçağının olup olmadığını belgeler. Diğer belgeler ise şunlardır;
- Makine Mühendisleri Odası (MMO) tarafından verilen Gaz Sızdırmazlık ve Son Kontrol Raporları
- Montaj Tespit Raporu ve MMO Motorlu Taşıt LPG - CNG Ruhsatı
Bu belgelerin verilmemesi durumunda, sigorta şirketi LPG sisteminin sebep olacağı durumlarda ortaya çıkacak zararları karşılamaz. Sızdırmazlık raporunun süresi bulunmamaktadır.
Sızdırmazlık raporu almak için gereken belgeler şunlardır;
- Trafik sigortası
- Ruhsat ve nüfus cüzdanı aslı
- Trafik tescil müraacat formu
- Tadilat projesi ve hesaplamaları
- Takılan tüpün garanti belgesi