İkinci Araç İçin Hasarsızlık İndirimi

İkinci Aracımda Hasarsızlık İndiriminden Yararlanabilir miyim?

Hayır, aynı kişi üzerinde ikinci bir araç olması durumunda, ikinci aracın sigorta poliçesinde herhangi bir indirimden yararlanılamaz. Yani sahip olunan bir araçtaki hasarsızlık indirimi diğer araca etki etmez. Her bir araç için hasarsızlık indirimi oranı farklı olarak hesaplanır.

Hayır, yeni bir araç alma durumunda hasarsızlık indirimi kaybolmaz. Yeni bir araç alınması durumunda eski araca ait olan kasko hasarsızlık indirimi yeni alınan araca kasko yaptırırken kullanılır.

Her yıl yenilemek zorunda olunan sigorta poliçeleri, herhangi bir kaza durumunda poliçe teminatları dâhilinde maddi zararları karşılar. Eğer bir yıl içerisinde herhangi bir kaza vs. durumu ile karşılaşılmadıysa bir sonraki poliçe döneminde sigortalıya hasarsızlık indirimi uygulanır.

Sigortalı hem trafik sigortası hem de kasko sigortası için hasarsızlık indirimden faydalanabilir. İndirimden faydalanmak için ilk defa trafiğe çıkmamış olunması gerekir. 

Kasko Sigortası Hasarsızlık İndirim Oranları

Hasarsızlık Basamağı Süre Hasarsızlık İndirim Oranı
0 İlk kez kasko sigortası alındığında %0
1 İlk 12 aylık sigorta süresi sonundaki kazasız yenilemede %30
2 İkinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki kazasız yenilemede %40
3 Üçüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki kazasız yenilemede %50
4 Dördüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki kazasız yenilemede %60
5 Beşinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki kazasız yenilemede %65

Genel uygulama olarak sigorta şirketleri kasko sigortası için 4 hasar basamağı kademesi uyguluyor. Ancak bazı sigorta şirketleri %65 ila %80 arasında bir indirim ile 5 ve 6'ıncı basamaklara çıkarak kasko sigortası hasarsızlık indirimi uygulayabiliyor. Öte yandan kasko sigortasında tavan fiyat uygulaması olmadığı için tabloda belirtilen indirimler sigorta şirketinin kendi inisiyatifinde belirlediği prim tutarları üzerine uygulanıyor.

 

Trafik Sigortasında Uygulanan Hasarsızlık İndirimi Oranları

Ülkemizde uzun süredir araç kullanan ve ilk defa trafiğe çıkacak olan sigortalı birbirinden ayrı tutulur. Bu göz önünde bulundurularak hasarsızlık indirimi hesaplanır. Hasarsızlık indirimi trafik sigortalarında, 9 basamakta değerlendirilir. Belli basamakları ve oranları olan indirimler kaza yapılma sayısına göre değişkenlik gösterir. Trafik sigortasında uygulanan hasarsızlık indirim oranları tablodaki gibidir:

Yıl Basamak No Hasarsızlık indirimi (%) Prim Artırımı (%)
5 8 50 -
4 7 40 -
3 6 20 -
2 5 5 -
1 4 - 10
2 3 - 45
3 2 - 90
4 1 - 135
5 0 - 200

Örneğin, yeni trafiğe çıkacak sigortalı poliçenin başladığı yıl kaza yapmazsa sonraki poliçe döneminde 5. basamakta çıkar. Bu sayede %5 indirimden faydalanabilir. İkinci yılda kaza yapmazsa 6. Basamakta çıkar. Böylelikle %20 oranında indirimden faydalanabilir.

Kaza yapmayan sürücüler haricinde kaza yapan sigortalılar için de örnek vermek gerekirse; Sigortalı ilk kazasında 3. Basamağa iner ve %45 oranında prim artırımı ile karşılaşır. İkinci kazasında %90 ve üçüncü kazasında %135 oranında prim artırımı ile karşılaşır. Şahsın her karşılaştığı kaza durumunda sigorta şirketinin riski aynı ölçüde artar. Bu yüzden sigorta şirketleri de riskleri göz önüne alarak hesaplamaları yapar.

Eşler Arası Hasarsızlık İndirimi Aktarımı Oluyor mu?

Evet, hasarsızlık indirimi eşler arası aktarılabilir. Örneğin, hasarsızlık indirimi bulunan aracı satarak, kendi üzerinize aldığınız araca, eşinizin hasarsızlık indirimini aktarılabilir.

Hasarsızlık İndirimi Hangi Durumlarda Sona Erer? 

Araç eğer bir kazaya karışırsa hasarını poliçe karşılar. Bu durumda hasarsızlık indirim hakkı da sona erer. Eğer oluşan maddi hasar bedeli sigortalı yani araç sahibi tarafından karşılanırsa, hasarsızlık indirimi bir sonraki yıl da devam eder.

 


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,