İhtiyari Deprem Sigortası Nedir?

İhtiyari deprem sigortası, zorunlu deprem sigortası (DASK) kapsamı dışında yer alan yapılara yapılabilen deprem sigortasıdır. Devlet tarafından zorunlu tutulmamıştır. İsteğe bağlı olarak yapılmaktadır.

Deprem sigortası, yıkıcı büyük depremler sonucu oluşabilecek maddi zararı minimuma indirmek açısından önem taşımaktadır. 

DASK ile İhtiyari Deprem Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Zorunlu deprem sigortası, belediye sınırları içerisinde kalan yapılar için; deprem ve buna bağlı olarak meydana gelen maddi zararları poliçe limitleri dahilinde karşılayan sigorta türüdür. Devlet tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Ancak; kapsamı dışında kalan, yani zorunlu deprem sigortası yapılamayan yapılar için istenirse ihtiyari deprem sigortası yapılabilmektedir.

DASK Olmadan İhtiyari Deprem Sigortası Yaptırılabilir mi?

Zorunlu deprem sigortası kapsamındaki bir yapının sigorta bedeli, azami teminat tutarının üzerindeyse aradaki fark için herhangi bir sigorta şirketine ihtiyari deprem sigortası yaptırılması mümkündür. Ancak zorunlu deprem sigortasının yaptırılmış olması gerekmektedir. Eğer yaptırılmadıysa ihtiyari deprem sigortası poliçesi verilememektedir.

Köylerdeki yapılar, buralarda belediye denetiminin olmayışı, genel olarak gelir düzeyinin düşük olması ve sigorta yapmanın zor olması gibi sebeplerden dolayı zorunlu deprem sigortası kapsamına dahil değildir. Bu yapılara istendiği durumda ihtiyari deprem sigortası yaptırılabilmektedir.

Aynı şekilde ticari ve sinai maksat için kullanılan binalar için de isteğe bağlı olarak ihtiyari deprem sigortası yaptırılabilmektedir. Aşağıdaki başlıkta detaylı olarak bahsedilmektedir.

İhtiyari Deprem Sigortası Yaptırılabilen Yapılar

  • Köy nüfusuna kayıtlı kişiler tarafından köy yerleşik alanı ve civarına yapılan yapılar,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapılar,
  • Tamamı ticari veya sinai amaç için kullanılan yapılar
  • Projesi olmayan, mühendislik hizmeti almamış olan yapılar,
  • Tapu kaydı olmayan arazi ve arsalar üzerine inşa edilmiş olan yapılar,
  • Binanın taşıyıcılarını olumsuz etkileyen tadilat yapılmış yapılar,
  • Bina taşıyıcılarını olumsuz etkileyen şekilde, proje ve mevzuata aykırı inşa edilen binalar,
  • Yetkili kurumlar tarafından yıkılmasına karar verilen, kullanıma uygun olmayan bakımsız harap yapılar.

 


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,