Meydana gelen bir trafik kazası sonucunda kazaya karışan araçlarda maddi bir hasar oluştuğunda, araç sahiplerinin maddi hasarlı kaza tespit tutanağı doldurması gerekir. Kaza tespit tutanağı doldurmadaki amaç, kaza geçiren tarafların kazanın nasıl meydana geldiğini kendi dillerinden anlatarak kayıt altına almalarıdır.
Kaza tespit tutanağın tutulması sigorta işlemleri açısından oldukça önemlidir. Eskiden kaza tespit tutanaklarını trafik polisleri tutmaktaydı. 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren geçerli kurallar gereği, kaza yapan sürücüler polisi beklemeden kazayı fotoğraflayarak ve kaza tutanağını doldurup imzalayarak kaza yerinden ayrılabiliyor.
Eksiksiz tutanak işlemleri için Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kaza tespit tutanağı tutulurken özen gösterilmesi gereken bazı detaylar var. Kazanın nasıl olduğunun tutanakta çizilerek anlatılması, araçlarda oluşan hasarların ve kaza ortamının fotoğraflarının çekilmesi kaza tespit tutanağında mutlaka olması gereken detayların başında yer alıyor.
Her sürücü kazanın nasıl meydana geldiğini kaza tespit tutağını doldururken kendi gözlemleri ile anlatmalıdır. Araç sigortasına ait tüm bilgiler her iki araç için ayrı ayrı ve tam bir şekilde belirtilerek tutanak doldurulmalıdır. İki nüsha olarak hazırlanması gereken kaza tespit tutanaklarında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri; kaza tespit tutanaklarının kazada yer alan her iki sürücü tarafından mutlaka imzalanmış olmasıdır. İmza kısmı boş bırakılmış kaza tespit tutanakları geçerli sayılmamakta ve kabul edilmemektedir.
Kaza Tespit Tutanağına Hangi Belgeler Eklenerek Sigorta Şirketine Başvurulur?
Trafik kazası geçiren taraflar hem karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi yaptırdığı sigorta şirketine hem de kendi araçlarının kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketine başvuru yaparlar. Bu başvuru sırasında kaza tespit tutanağı ile birlikte bazı belgeleri teslim etmeleri gerekir. Bu belgeler;
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı, Poliçenin bir fotokopisi, Kaza yerinde çekilmiş fotoğraflar, Araç sürücülerine ait ehliyet ve ruhsat fotokopisidir.
Hangi Şartlarda Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Doldurulması Mümkün Değildir?
Sürücülerden biri ya da her iki sürücü belgesiz motorlu araç ya da yetersiz sürücü belgesi ile araç kullanıyorsa, Sürücü alkollü ise veya sürücünün akıl sağlığından şüpheleniliyorsa, Sürücüde yaşın küçüklüğü mevcutsa, Kazaya sebebiyet veren araçlardan biri ya da birkaço kamu kurumlarına ait araçlar ise, Kamu kurumlarına ait bir eşyada ya da eşyalarda zarar meydana gelirse, Trafik kazası sonucunda sadece üçüncü kişilere ait eşyalarda hasar oluşursa, Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası bulunmuyorsa, Trafik kazası neticesinde yaralanma ya da ölüm gibi durumlar meydana geldiyse maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı doldurulamaz.
Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı doldurulamayacağı durumlar söz konusu olduğunda, kazanın meydana geldiği yerde aracın konumu değiştirilmeden kaza zaptı tutturmak ve alkol raporu alınması için trafik polisi aranmalıdır. Mümkün olabiliyorsa araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan araçların fotoğrafları çekilebilir. Kazanın meydana geldiği yer jandarma sınırları içinde bulunuyorsa bu durumda en yakın jandarma karakoluna haber verilmesi, ifade verilerek görgü tespit tutanağı tutturulması gerekir.
Kaza zaptı işlemleri tamamlandıktan sonra araç anlaşmalı veya yetkili bir servise çektirilmeli ve hasar ihbarı yapılmalıdır. Hasar ihbarı yapmak için fotoğraflarla beraber tutanakların bir suretini karşı aracın veya kendi aracınızın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırmalısınız. Kasko poliçesinden tazminat talep edileceği durumda ise aracınızın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketi ile iletişime geçmelisiniz.
Hasar İhbarı Yapmadan Önce Hazırlamanız Gereken Evraklar
Poliçenizin fotokopisi, Kaza Tespit Tutanağı, İfade tutanakları, görgü tespit tutanağı, Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi, Alkol raporu, Hasarı gösteren fotoğraflar, Rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgeler.
Eğer aracınızın sigortası yoksa, kaza sonrası aracınızda oluşabilecek hasarları gidermek için bir kasko sigortası edinmenizde fayda var. Kolay adımlarla bütçenize ve ihtiyacınıza en uygun sigorta tekliflerini sunduğumuz Koalay’dan bir kasko sigortası satın alarak, kaza sonrası arabanızda oluşabilecek tüm zararları karşılayabilirsiniz.
Koalay’ın 5 kolay sorusunu yanıtlayarak size sunduğumuz kasko tekliflerini hızlı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.