Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortası olası bir doğal afet sonucu gördüğü zararlar, yangın, su basması, yıkılma, hırsızlık gibi durumlar sonucunda evde oluşan maddi hasarı teminat kapsamında karşılayan sigorta türüdür. İsteğe bağlı bir sigorta olup yıllık olarak yenilenmektedir. Konut sigortası teminatları sigorta şirketine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Eşya Sigortası Nedir?
Eşya sigortası olası bir riske karşı kişilerin evin içerisindeki tüm eşyalarını teminat kapsamında güvence altına alan sigorta türüdür. Teminatlar konut sigortasında olduğu gibi sigorta şirketine göre değişmektedir. Eşya sigortası ayrı olarak yaptırılabildiği gibi, konut sigortası ile birlikte de yaptırılabilmektedir.
Eşya ve Konut Sigortası Farkları Nelerdir?
- Eşya ve konut sigortası arasındaki temel fark, konut sigortası evi eşyalar olmadan boş olarak güvence altına alır. Ek teminatlar ile eşya teminatı da eklenebilmektedir.
- Eşya sigortası ise olası bir durumda evin içerisinde sigortalanmış eşyaları güvence altına alır, binada mevcut olan hasarlar kapsam dahilinde değildir.
Konut sigortası ile DASK arasındaki farkları detaylı öğrenmek için DASK ile konut sigortası arasındaki farklar nelerdir sayfamızı, hangi binalara konut sigortası yaptırılır öğrenmek için hangi binalara konut sigortası yaptırılabilir sayfamızı ziyaret edin.
Konut Sigortasında eşya sigortasının da dahil olduğu ve olmadığı ürün tipleri mevcuttur. Dar kapsamlı, standart kapsamlı ve geniş kapsamlı olarak ayrılmaktadır. Bu ürün tipleri aşağıda tanımlandığı gibidir:
Dar Kapsamlı Yangın (Bina) Sigortası
Sigortalının binasını; olası bir yangın, infilak, yıldırım veya infilak sonucu meydana gelen duman ve buhar gibi durumların sonucunda oluşan zararı teminat kapsamında güvence altına alır.
Dar Kapsamlı Yangın (Eşya) Sigortası
Sigortalının adresinde mevcut olan eşyaları; olası bir yangın, infilak, yıldırım veya infilak sonucu meydana gelen duman ve buhar gibi durumların sonucunda oluşan zararı teminat kapsamında güvence altına alır.
Dar Kapsamlı Yangın (Bina ve Eşya) Sigortası
Sigortalının binasını ve içinde mevcut olan eşyaları; olası bir yangın, infilak, yıldırım veya infilak sonucu meydana gelen duman ve buhar gibi durumların sonucunda oluşan zararı teminat kapsamında güvence altına alır.
Standart Kapsamlı Konut (Bina) Sigortası
Sigortalının binası için grup 1 ve 2 teminatlarının verildiği, grup 3 teminatlarının verilmediği üründür. Grup 1, 2 ve 3 teminatları aşağıda Teminat Grupları başlığında belirtildiği gibidir.
Standart Kapsamlı Konut (Eşya) Sigortası
Sigortalının adresindeki eşyaları için grup 1 ve 2 teminatlarının verildiği, grup 3 teminatlarının verilmediği üründür.
Standart Kapsamlı Konut (Bina ve Eşya) Sigortası
Sigortalının binası ve içerisindeki eşyaları için grup 1 ve 2 teminatlarının verildiği, grup 3 teminatlarının verilmediği üründür.
Geniş Kapsamlı Konut (Bina) Sigortası
Sigortalının binası için grup 1, 2 ve 3’te bulunan tüm teminatların verildiği üründür.
Geniş Kapsamlı Konut (Eşya) Sigortası
Sigortalının adresindeki eşyalar için grup 1, 2 ve 3’te bulunan tüm teminatların verildiği üründür.
Geniş Kapsamlı Konut (Bina ve Eşya) Sigortası
Sigortalının binası ve içerisindeki eşyalar için grup 1, 2 ve 3’te bulunan tüm teminatların verildiği üründür.
Teminat Grupları
Aşağıda yer alan teminatlar asgari teminatlardır. Bunlara ek teminatlar uygulanabilir.
Grup 1
- Yangın
- İnfilak
- Yıldırım
- Yangın veya infilak sonucu oluşan duman, buhar
Grup 2
- Duman
- Deprem ve yanardağ patlaması
- Sel ve su basması
- Yer kayması
- Fırtına
- Dolu ve kar ağırlığı
Grup 3
- Grev, kargaşalı halk hareketleri, terör
- Kara, deniz ve hava taşıtları çarpması
- Enkaz kaldırma
- İzolasyon eksikliği
- Poliçedeki riskler sonucu üçüncü kişilerin gördüğü zarar
Konut sigortası ek teminatları hakkında detaylı bilgi almak için konut sigortası ek teminatları nelerdir sayfamızı ziyaret edin.
Neden Eşya ve Konut Sigortası Yaptırmalıyım?
- Konut sigortası, olabilecek risklere karşı maddi yükü minimuma indirgemektedir.
- Olası riskler gerçekleştiğinde bina ile birlikte çoğu zaman eşyalar da zarar görmektedir. Eşyaların da maddi yükünü hafifletmek için konut sigortasıyla birlikte eşya sigortası da yaptırılmalıdır. Böylece maddi ve manevi değere sahip eşyalar da korunmuş olur.
- Konut sigortası enflasyona kaşı evin değer kaybetmesini de engeller.
- Eşya sigortası yaptırmak için ev sahibi olmak gerekmez. Kiracılar da yalnızca evdeki eşyalarını güvence altına almak isteyebilir. Bu durumda eşya sigortası yaptırmak faydalı olacaktır.
- Ev sahipleri de kiraya verdikleri konutlarını eşyalar dışında güvence altına almak isteyebilir. Bu durumda eşyalar olmadan bina için konut sigortası yaptırmaları faydalı olacaktır.
Konut sigortasının karşılamadığı durumlar hakkında detaylı bilgiyi konut sigortasının karşılamadığı durumlar sayfamızdan edinin.