Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir?

Araç hasarları, araç sahiplerini zorlayan ve zaman kaybı yaşatan durumlardan biridir. Trafik kazaları günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız bir durum olsa da araçlardaki hasarların tamir süresi, maliyeti araç sahiplerine sıkıntılı bir süreç yaşatmaktadır. Bu sıkıntıların başında ise hasarlı parçanın onarılamaması durumunda değişiminin yapılması ve orijinal olmayan parçanın takılmasıdır. Bu sıkıntıyı engellemek amacıyla Hazine Müsteşarlığı eşdeğer parça uygulamasını başlattı ve yürürlüğe soktu.

 

 

Eşdeğer parça uygulamasında araç sahiplerini düşündüren diğer bir konu ise aracını hangi servise götüreceğidir. Sigorta firmaları bu gibi durumlarda anlaşmalı araç servislerine yönlendirme yaparken, araç sahipleri aracın kendi resmi servisine götürmek isteyebiliyor. Asıl sıkıntı da bu aşamada başlıyor.

 

Eşdeğer Parça Nedir?

 

Eşdeğer parça, hasarlı araçlarda tamir işlemi sırasında kullanılır. Bu parçalar orijinali ile aynı işleve sahip, orijinaline en yakın parça olup fakat orijinal olmayan parçalardır. Bu parçalara ikame parça da denilmektedir.

 

Araç değer kaybı hakkında bilgi almak için Araç değer kaybı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Eşdeğer Parça Kullanımında Sistem Nasıl İşliyor?

 

Kaza tarihinde 3 yıldan daha yeni olan araçlarda bulunan hasarlı parça onarılamıyorsa, öncelikle orijinali ile değiştirilecektir. Eğer orijinal parça bulunamıyorsa bu durumda eşdeğer parça uygulaması devreye girer. Hasarlı parça, eşdeğer parça ya da ömrünü tamamlamış araçlardan elde edilen orijinal parça ile değiştirilir. Daha eski olan araçlarda, hasar gören parça onarılamıyorsa eşdeğer parça ile değiştirilir. Eğer eşdeğer parça bulunamıyorsa, bu durumda orijinali ile değiştirilecektir.

 

Eşdeğer Parça Uygulaması ve Sigorta

 

Eşdeğer parça konusunda sigortacı ve sigortalı arasında sıkıntılar yaşanabilmektedir. Sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu servisler eşdeğer parça kullanımı uygulayabilmektedir. Bu durum sigortalıda güven zedelenmesine yol açarak, parçanın orijinali ile değişmesini talep eder.

Sigortacı ve sigortalı arasında güven zedelenmesine yol açan eşdeğer parça sorununa çözüm Hazine Müsteşarlığı tarafından geldi. 1 Haziran 2015 tarihi itibari ile uygulamaya konulan zorunlulukla eşdeğer parça kullanımı garanti altına alınmış oldu. Böylelikle sigorta şirketleri artık uzman bir belgelendirme şirketi ile anlaşarak eşdeğer parça sertifikası vermek zorunda kaldı.

Sigorta firmalarının anlaştığı belgelendirme firmaları, eşdeğer parça takibini yapacak olup, bunun için de yeterli altyapıya ve personele sahip olmak zorundadır. Ayrıca belgelendirme şirketleri TÜRKAK veya IAF çatısı altında bulunacaktır. Araçta kullanılacak eşdeğer parça üzerinde eşdeğerlilik bilgisi ve takibe esas olan sayı bilgisini içeren etiketler bulunduracaktır.
 


Araca Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur?

Araca Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur?

Araçlara hangi yakıt türleri yüklenebilir, Benzinli araca dizel yüklenirse ne olur, Dizel Araca Benzin Yüklenirse Ne Olur, Yakıt Türlerinin Farkı Nedir?

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü nasıl aktarılır, akü takviyesi nedir, akü neden boşalır, akü takviyesi nasıl yapılır?

Periyodik Araç Bakımı

Periyodik Araç Bakımı

Periyodik araç bakımı neleri kapsar, periyodik araç bakımı hangi aralıklarla yapılmalıdır, araç bakım formu, periyodik araç bakım fiyatları nedir?