DASK Nedir?
DASK olası bir deprem veya deprem sonrası yangın, tsunami, patlama veya yer kayması gibi doğal afetlerin oluşmasıyla binadaki zararın poliçede belirlenen limitler dahilinde güvence altına alınmasını amaçlayan zorunlu bir sigorta türüdür. DASK yapılmayan yapılarda olası bir depremde oluşabilecek zararlar için poliçede belirtilen teminatlardan yararlanılamaz.
DASK 2022 Teminat Tutarı Ne Kadardır?
2023 yılında belirlenen DASK teminat tutarı 640.000 TL'dir. Yağma, kagir yapılar için 3.016 TL, diğer yapılar için 2.080 TL olarak belirlenmiştir.
DASK’ta Teminat Kapsamında Bulunanlar
-
Yapının bulunduğu binanın temelleri,
-
Ana duvarlar,
-
Bağımsız alanları ayıran ortak duvarları ile bahçe ve istinat duvarları,
-
Tavan ve tabanlar,
-
Asansör ile merdivenler,
-
Çatılar ve bacalar gibi yapıda bulunan tamamlayıcı bölümlerin tamamı veya ayrı olarak bölümler teminat kapsamındadır.
Sigortadan yararlanabilmek için binanın tamamının hasar görmesi gerekmez az miktarda olsa teminat altındadır. Ayrıca DASK’ın bir vergi türü olmayıp sadece zorunlu bir sigorta türü olduğu unutulmamalıdır.
Tapu İşlemlerinde DASK Hakkında Bilinmesi Gerekenler
-
Konut alım-satım işlemleri yapılırken tapuda Zorunlu Deprem Sigortası poliçe kontrolü yapılmaktadır. Poliçesi olmayan yapıların alım-satım, kiralama işlemlerinin yapılmasına izin verilmemektedir. Poliçesi olmayan yapıların çok kısa bir sürede sigorta acentesinden ya da bankalardan yaptırılabileceği unutulmamalıdır.
-
Poliçesi bulunan yapıların satışında veya kiralanmasında ise poliçenin ilgili kişiye bildirmesi gerekir.
-
DASK’ı tapuda hak sahibi olan kişi yaptırmaktadır. Dolayısıyla kiracı kendi adına yaptıramamaktadır. Sadece sigorta ettiren adı altında poliçe düzenlenmektedir. Herhangi bir hasar sonrası tazminat hak sahibi olarak tapuda belirtilen kişiye ödenmektedir.
-
Yapının kiralanmasında kiracının hak sahibinden DASK poliçe numarasını öğrenmesi oluşabilecek karışıklıkların önüne geçmektedir.
-
Noter satış vaadi sözleşmelerindeki alıcı kendi adına DASK yaptırmasına gerekmemektedir. Çünkü noterde yapılan sözleşmeler satış niteliğinde olup taşınmazın mülkiyeti devredilmediği için satış vaadi sözleşmesindeki alıcı sıfatındaki kişinin kendi adına poliçe düzenlettirmesine gerek yoktur.
-
Konut kredisi kullanılarak satın alınan bir yapıda DASK yaptırıldıktan sonra yapının eski sahibinin de poliçesinin olduğu öğrenildiği takdirde yeni yapılan poliçe iptal edilmelidir. Yürürlükte olan poliçede yapının yeni sahibinin bilgileri yazılmalıdır.
DASK Poliçesi Düzenlemek İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler
Sigortalının;
-
Adı soyadı
-
İkametgah adresi
-
Telefon numarası
-
T.C. Kimlik numarası
-
Vergi numarası (Tüzel Kişiler)
Sigortalanacak Yapının;
-
Açık adresi
-
Yapıya ait tapu bilgileri
-
Yapı tarzı ve inşa yılı
-
Yapıya ait hasar durumu
-
Toplam kat sayısı
Yapının (Dairenin);
-
Brüt yüzölçümü
-
Yapının kullanım tarzı
Yanlış ya da sahte bilgi verilmesi durumunda meydana gelen maddi kayıplardan DASK sorumlu değildir.