Beyanlı Trafik Cezası Nedir?

Ülkemizde her geçen gün trafiğe çıkan otomobil sayısı ve otomobil kullanan kişi sayısı artıyor. Bu sebeple trafik kazaları, bilinçsiz otomobil kullanımı, trafik kuralları ihlali, alkollü araç kullanılması, hatalı sollamalar gibi sıklıkla rastladığımız olumsuz durumlarla karşılaşılıyor. 

Trafikte yapılan her türlü uygunsuz davranış kişinin kendisi ile birlikte trafikte bulunan tüm otomobil ve kullanıcılarını tehlike altına sokuyor. Bu durumun önüne geçmek için de trafikte her türlü olumsuz davranışın önüne geçebilmek için caydırıcı trafik cezaları uygulanmaya çalışılıyor. 

 

Beyanlı Trafik Cezası Nedir?

Trafik cezası almış olan kişilere ceza ile ilgili bildirim gönderiliyor. Bu bildirim posta yoluyla yapılmakta olup kişinin kendisine beyan ediliyor. Tebliğ PTT görevlileri aracılığıyla kişinin ikametgâhı MERNIS sisteminde kayıtlı adresi dikkate alınarak yapılıyor. Belirtilen ikametgâh adresinde kişinin kendisi yok ise o konutta oturan şahıslara tebliğ ediliyor.

Yapılan tebliğ sonrası trafik cezası için resmi süreç başlıyor. İlgili tarih esas alınarak erken ödeme indirimi ya da faiz, cezai işlemleri için uygulama başlamış oluyor. Bu şekilde yapılan ceza bildirimlerine beyanlı trafik cezası deniyor.

Beyanlı Trafik Cezasının Diğer Cezalardan Farkı Nedir?

Aracı kullanan kişinin yaptığı olumsuz davranışlardan dolayı aldığı trafik cezası yazılı olarak kendisine tebliğ ediliyor. Bu tür kişinin bizzat kendisine bildirilen cezalar beyanlı trafik cezası olarak adlandırılıyor. Sürücünün trafikte kurallara uymaması sonucu o an yakalanıp belgesine el konulması, hapis cezasının verilmesi veya açılan kamu davaları gibi cezalar beyanlı trafik cezalarından ayrılan cezalar oluyor. 

Beyanlı Trafik Cezasını Nasıl Ödeyebilirim?

Beyanlı trafik cezası ödeme işlemi online olarak yapılabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdare Başkanlığı tarafından oluşturulan uygulamalardan yararlanacak olan kişiler, işlemlerini ücretsiz bir şekilde yapabiliyor.

Beyanlı trafik cezası ödeme işleminin online olarak yapılabilmesi için ilk olarak sorgulama yapılması gerekiyor. Sorgulama sonrasında çıkan ceza ya da cezalar seçilerek beyanlı trafik cezası ödeme işlemi yapılabiliyor. 

Trafik Cezalarında İndirim Uygulanıyor mu?

Trafik cezasının kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yapılması durumunda %25 indirimden yararlanılabiliyor. 30 gün aşılması durumunda ise her ay için %5 faiz uygulanıyor.

Trafik Cezamın Olduğunu Öğrendim Fakat Tebliğ Almadım

Trafik cezası olan kişinin adresine posta yoluyla ceza tebliğ ediliyor. Resmi kayıtlarda bulunan ikametgâh adresinde kişinin kendisine eğer kişinin kendisi yoksa konutta yaşayan kişilere veriliyor. Kişinin evde bulunmaması durumunda yazılı ihbar bırakılıp tebliğ muhtarlığa teslim ediliyor. Kişinin belirtilen adres dışında ikametgâh etmesi ve bu adresi güncellememesi kişi sorumluluğundadır. 


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,