Aracınız Sel ve Su Baskınlarında Teminat Altında mı?

Son günlerde başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde yaşanan sel felaketlerinin araçlarda yol açtığı maddi hasarlar akıllara bu zararların “nasıl ve kimler tarafından karşılanacağı” sorusunu getirdi? Sel nedeniyle su baskınından etkilenen, dolu nedeniyle camları kırılan ve kaportası hasar gören araçlar kasko ve poliçeye ek teminatlar ile maddi güvence altına alınabiliyor.
 

Kasko sigortası; aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi gibi durumları ve kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alan isteğe bağlı olarak yaptırılan bir sigorta türü. Özellikle son zamanlarda sıkça yaşanan sel afetlerinden sonra hem su baskını hem de dolu nedeniyle hasara uğrayan araçlar kasko poliçelerindeki “sel ve su baskını teminatı” ile güvence altına alınıyor.
 

Aracın Camı Dolu Nedeniyle Kırılırsa Ne Olur?

Ceviz büyüklüğünde yağan dolu taneleri araçların camlarında maddi hasarlara neden olabilmektedir. Bu durumda hasarın sigorta şirketi tarafından karşılanması için poliçede “cam hasarı” teminatı olması gerekir.

Eğer dolu nedeniyle aracınızın sadece ön camında hasar varsa kasko poliçenizin “mini onarım teminatı” ile hasarsızlık indirimi hakkınızı kaybetmezsiniz. Kasko poliçenize ekleyeceğiniz mini onarım teminatı sayesinde araçtaki kaporta, boya ve cam masraflarını da güvence altına alabilirsiniz. Böylece bir sonraki yıl hasarsızlık indiriminden yararlanabilirsiniz.

Hasarsızlık indirimi: hasarsız tamamlanan 1 poliçe yılından sonra, bir sonraki poliçede  ödenecek prim bedelinin indirimli olarak hesaplanmasıdır.


Cam hasarında;

 

  • Park halindeki aracın içindeki özel eşyalarınızı alın

  • Hasar tespitine kadar yabancı cisimlerin ve yağmur sularının araca girmesini önlemek için kırık bölgeleri kapatın

  • Araç içindeki küçük cam parçalarının ve diğer çöplerin dezenfekte edilmesi için aracınıza detaylı bir iç temizlik yaptırın


Her Kasko Poliçesinde Sel ve Su Baskını Teminatı Var Mı?

Yağmur nedeniyle devrilen ağaçlar, şiddetli dolu yağışı, sel nedeniyle araçların çarpışması sonucunda araçlarda ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bu durumda hasarın sigorta şirketi tarafından karşılanması için poliçede “sel ve su baskını teminatı” olması gerekir. Araç sahibinin kasko poliçesi olduğu halde, teminatlar arasında “sel ve su baskını teminatı” yoksa zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanmamakta, tüm maddi yükümlülük araç sahibinde olmaktadır.

Her kasko poliçesinde sel ve su baskını teminatı olamayacağından araç sigortalanırken poliçe dikkatlice incelenmeli, gerekirse isteğe bağlı ek teminatlara da yer verilmelidir.


Aracı Su Basarsa Ne Olur?

Sel felaketinde sürüklenen araçları su basma ihtimali yüksektir. Su basması durumunda aracın elektrik tesisatı ve motor aksamı ciddi bir hasarla karşı karşıyadır. Elektrik tesisatının zarar görmemesi için öncelikle kontağı kapatmak gerekir. Ardından atılabilecek en doğru adım aracı terk etmek ve güvenli bir yerde beklemektir.

Eğer aracınız su baskınında sürüklendiyse hasarı fotoğraflayarak tutanak tuttuktan sonra sigorta şirketine bilgi vermelisiniz. Hasar tespitinden sonra, eğer poliçenizde “sel ve su baskını teminatı” varsa, zararlarınız sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır. Su baskınından etkilenen bir araçta şunlar yapılmaktadır:

 

  • Tüm koltuk ve döşemeler sökülür, dezenfekte edilir ve kurutulur
  • Araç içi dezenfekte edilir ve kurutulur
  • Motor parçaları sökülerek gerekli teknik kontroller yapılır ve motorun montajı sağlanır
  • Kaportada meydana gelen göçükler ve boya kusurları düzeltilir

 

Bir Kasko Poliçesinde Hangi Teminatlar Vardır?

Kasko sigortası genel olarak aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi gibi durumları ve kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence alır. Bunların yanında kasko poliçeleri kapsamları bakımından genişletilebilmektedir. Bir kasko poliçesi aşağıdaki teminatları da detaylı bir şekilde içerebilmekte, kimi zaman bu teminatlar isteğe bağlı olarak da poliçeye eklenebilmektedir:

 

  • Aracın grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ve terör nedeniyle uğrayacağı zararlar
  • Araçta deprem ve yanardağ püskürmesi, sel ve su baskını nedeniyle oluşan zararlar
  • Sigara yanığı
  • Yetkili olmayan kişiler tarafından aracın çekilmesi sonucu araçta oluşan zararlar
  • Hukuksal koruma
  • Sıfır kilometre araçlarda yeni değer klozu
  • Mini onarım
  • Aracın anahtarla çalınması
  • 3. şahıs bedeni zararlar (maddi+bedeni)
  • Ferdi kaza teminatı: Ölüm, sürekli sakatlık, tedavi teminatı (sürücü ve yolcular için)

 

Ayrıca bir kasko poliçesinde şu hizmetlere de ek olarak yer verilebilmektedir:
 

  • Çekici, kurtarma hizmeti
  • Yol yardımı, çilingir
  • Lastik değişimi
  • Sürücü hizmeti
  • İkame araç
  • Tıbbi nakil

 

Trafik kazasının yanında yanma, çalınma, çalınmaya teşebbüs, doğal afet gibi durumlar sonucunda aracınızda meydana gelebilecek hasarları da teminat altına almak için kasko sigortası yaptırmalısınız. Dilerseniz talebiniz doğrultusunda kasko paketinizde ek teminatlara da yer verebilirsiniz. Koalay.com’dan alacağınız kasko tekliflerinden teminatları kendiniz seçebilir, seçiminize göre poliçe fiyatını görebilirsiniz.

 


Tapudaki İşlerinizin Aksamaması İçin DASK Yaptırın

Tapudaki İşlerinizin Aksamaması İçin DASK Yaptırın

DASK Yaptırmamış Olmanın Tapudaki işlemlere Etkisi, DASK İçin Gerekli Belgeler, DASK Teminatları Nelerdir, Arsa Tapulu Binalar DASK Yaptırabilir mi

DASK Sigortası İptal Edilebilir mi?

DASK Sigortası İptal Edilebilir mi?

Zorunlu Deprem Sigortası’nda Zeyil ve İptal İşlemleri, Sigorta Ettirenin Yanlış Beyan Vermesi Durumları, DASK Poliçesinde Değişiklikler Zeyil İşlemi

DASK Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?

DASK Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?

2024 DASK Teminatı, DASK Hasar İhbarı Nasıl Yapılır, DASK Hasar İhbarında İstenen Belgeler, DASK Hasar Tespiti Nasıl Yapılır, DASK Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?