Risk durumları ortaya çıktığı zaman gelir kayıplarına yol açan olaylara rastlamanız kimi zaman kaçınılmaz olmaktadır. Sigorta, bu tür istenmeyen durumlarda maddi ve manevi olarak içinizi rahatlatarak endişelerinizi en aza indirir. Fakat çoğu kişi sigorta yaptırmadan önce sigorta acenteleri ve sigorta brokerliği arasındaki farkı bilememektedir.
Sigorta brokerliği ülkemizde yeni gelişen bir uygulamadır. Fakat batılı toplumlarda yaygın olarak yürütülen bir sistem olarak bilinmektedir. Sigorta acentaları bilindiği üzere yıllardır mevcut görevlerine devam etmekte olup sigorta brokerlığı ise 2000 yılında yürürlüğe giren “sigorta ve reasürans brokerliği” yönetmeliği ile yasal bir zemine kavuşmuştur.
Sigorta Brokerliği Nedir?
Sigorta brokerliğinin görevi, sigorta şirketi ile müşteri arasında köprü görevi görmektir. Herhangi bir sigorta şirketine bağlı olmaksızın kişilere ve kuruluşların sigorta seçimlerinde bağımsız ve tarafsız davranırlar. Teminat almak isteyen kişilerin hak ve menfaatlerini gözetirler. Bir nevi danışmanlık hizmeti verdiklerini düşünebiliriz. Danışmalık hizmeti verirken belirli bir sigorta şirketi ile iş birliği yapmamakta olup, müşterileri için en uygun olan sigorta şirketi ile anlaşırlar.
Sigorta brokerleri, müşterileri adına sigorta programı oluşturulmadan önce bütün risk yönetimi çalışmalarını yaparak, bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkabilecek riskleri belirlerler. Herhangi bir risk meydana gelmesi durumunda ise sigortalı adına zararların ödenmesi için prosedürleri takip ederek işlemlerin hızla sonuçlanmasını sağlarlar.
Sigorta brokerliğini hizmet verdikleri müşterilerin temsilcileri olarak varsayabiliriz. Müşterilerinde yetki belgelerini alarak, bu belgeye istinaden sigorta türüne bağlı olarak en az üç sigorta şirketinden teklif alırlar. Teklif sonrası müşterilerinin karar vermesi için yönlendirme hizmetinde bulunurlar. Sigorta brokerlerinin, sigorta brokerliği ruhsatı olması şartı aranmaktadır.
Sigorta Acentelığı Nedir?
Sigorta acentaları, sözleşme ile bağlı oldukları sigorta şirketinin temsilcisi olarak görevlerini yürütürler. Bağlı oldukları sigorta şirketlerinin kriterlerine uyarak, talimatlar doğrultusunda çalışmak zorundadırlar. Sigorta acentalarının çalışma prensibinin genellikle bağlı oldukları sigorta şirketinin tanıtımın yapılması ve satışa dönüştürülmesi üzerine kurulu olduğunu düşünebiliriz.
Sigorta acentaları, sigorta şirketleri adına çalışırken, hizmet verdikleri sigorta şirketi ise sigortalı adına hizmet verir, çalışmalarını sürdürürler. Sigorta acentaları, risk danışmanı olarak işlem yaparak, kaza durumlarında hasar meydana gelmesi halinde, sigorta şirketi ile birlikte çalışarak, en kısa sürede konunun çözülmesi adına müşterilerine hizmet verirler.
Sigorta Acenteları ile Sigorta Brokerleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Sigorta acentaları ile sigorta brokerleri arasındaki en önemli fark; sigorta acentaları sigorta şirketleri adına, sigorta brokerleri ise sigortalı adına danışmanlık hizmeti verirler.
- Sigorta acentaları bağlı oldukları sigorta şirketinin mevcut ürünlerinin satışını yaparken, sigorta brokerleri belirli bir sigorta şirketi ile çalışmayıp müşterileri adına sigorta şirketlerinden teklif alırlar.
- Sigorta acentaları sadece anlaşmalı oldukları sigorta şirketleri adına çalışırken, sigorta brokerleri istedikleri sigorta şirketi ile çalışabilirler.
- Sigorta acentaları, anlaşmalı oldukları sigorta şirketinin ürünlerini satmakla sınırlıyken, sigorta brokerleri bütün sigorta şirketlerinin ürünleri ile müşterilerine hizmet verebilirler.