Kasko Hangi Zararları Öder?

Trafik Sigortası Teklifi Al »

 

Kaskonun Kapsamı Nedir?

İsteğe bağlı yaptırılan bir sigorta türü olan kasko; temel olarak trafik kazası, yangın, çalınma ve doğal afet gibi durumlarda aracınızda meydana gelen zararları teminat altına alır. Kasko poliçesi yaptırmak isteyen sürücüler ayrıca, çeşitli ek teminatlarla farklı riskleri de güvence altına alabilir. Trafik sigortasından farklı olarak farklı teminatlarla düzenlenebilen kaskonun kapsamı tamamen sigortalının beklentileri doğrultusunda şekillenir. Bu nedenle net çizgilerle ayrışan bir temel kapsamdan söz edemeyiz.

 

Kaskonun hangi durumlarda ödeme yapamayacağı Kasko Sigortası Genel Şartları’ndan öğrenebilirsiniz.

 

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

İster standart isterse tam kapsamlı bir kasko olsun, bazı durumlarda sigorta devre dışı kalır. Herhangi bir şekilde poliçeye ekletilemeyen bu durumların gerçekleşmesi durumunda araçta hasar görülürse kasko ödeme yapmaz. Bu durumlar;

 

  • Araç sürücüsü uyuşturucu madde kullanır ve bu şekilde bir kazaya karışırsa
  • Sürücü, Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilen alkol sınırını aşmışken kaza yaparsa
  • Savaş, işgal, düşman hareketleri, darbe, isyan, iç savaş ve ayaklanma vb. durumlarda
  • Araç, ehliyeti olmayan kişiler tarafından kullanılırken bir kaza meydana gelip hasarlandıysa
  • Sürücülerin sorumluluğunda olan yağ değişimi, su ve antifriz eklenmesi gibi durumların aksatılmasından dolayı araç donar ya da yağsız ve susuz kaldığı için hasar oluşursa
  • Aracın periyodik bakım ve onarımı aksatıldığı için paslanma, çürüme ve yıpranma olursa
  • Herhangi bir çarpma ya da çarpılma sonucu oluşmayan, aracın mekanik veya elektronik aksamında meydana gelen arızalar olursa ya da seyir halinde iken aracın lastiği patlarsa
  • Aracın arıza veya kaza nedeniyle çekilmesi sırasında zarar oluşursa ve aracın kendi gücüyle girip çıkabileceği ruhsatlı sefer yapan gemi ya da trenler dışında aracın herhangi bir yöntemle taşınması sırasında zarar meydana gelirse
  • Nükleer denemeler, nükleer kazalar veya nükleer saldırılar sonucu ya da bu vb. olaylar sonrasında alınan tedbirler nedeniyle araçta hasar oluşursa
  • Araca, sigortalı veya sigortalının azmettirmesi sonucu kasten zarar verilirse
  • Araç, ruhsatta belirtilen taşıma sınırının üzerinde yük veya yolcu taşıdığı için hasar oluşursa   

 

Kasko Her Hasarı Karşılar mı?

Kaskonun standart teminatları arasında çarpma çarpılma, aracın yanması ya da çalınması gibi durumlar bulunur. Kaskonun, bu teminatların dışında hangi durumları karşılayacağını ise sigortalı belirler. Poliçeye ek olarak dahil edilen diğer teminatlar ile sigortanın kapsamı genişletilebilir. Yukarıda belirttiğimiz alkol sınırının aşılması, uyuşturucu kullanılması, araç bakımının aksatılması, savaş ve darbe gibi durumların gerçekleşmesi durumunda, poliçeniz ne kadar kapsamlı olursa olsun hasarınız karşılanmaz.

Herhangi bir kazaya karışmanız durumunda sürücü olarak siz kusurlu olsanız dahi, kasko aracınızdaki zararı karşılar. Ancak kasko yalnızca sigortalı aracın hasarını karşılar. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası tarafından karşılanır.  

 

Kasko Sigortasına Hangi Teminatlar Eklenebilir?

Kasko ve trafik sigortasının arasındaki en büyük farklardan biri kasko teminatlarının sigortalı tarafından ihtiyaç ve bütçesine uygun genişletilebilir olmasıdır.  Kasko sigortasına eklenebilecek teminatlar;

 

  • Standart kasko poliçesi yalnızca yapıldığı ülkede geçerlidir. Aracını farklı ülkelerde kullanan sürücüler ise karşılaşabilecekleri kazalardan korunmak için poliçelerine Yurt Dışı Teminatı ekletmelidir.
  • Toplumsal olaylar sonucu zarar gören araçlar ek teminatlarla güvence altına alınabilir.
  • Terör Teminatı ile terör eylemleri öncesinde ve gerçekleşmesi durumunda oluşan zarar ile yetkili birimlerin olası müdahaleleri sırasında oluşabilecek zararlar ek teminatlarla güvence altına alınabilir.
  • Deprem sırasında yıkılan veya aldığı hasar ile etrafına zarar veren binalar nedeniyle zarar görebilecek araçlar Deprem Teminatı ile korunabilir.
  • Ani sel ve su baskını nedeniyle görülen zararlar çoğu poliçede kapsam dışı tutulur. Eğer ana poliçenizde sel ve su baskınları güvence altına alınmamışsa ekletmenizde fayda var.
  • İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı ile kaza sonrası 3. şahıslara verilecek zararın tazminat limitlerini aşması durumunda, aşan tutar yine sigorta şirketi tarafından ödenir.
  • Hukuksal Yardım Teminatı kaza sonrasında oluşabilecek uyuşmazlıklardan doğan maddi yükü, teminat limitleri kapsamında karşılar.
  • Aracın hasar alması sonrası tamir edildiği süre içerisinde başka bir aracın tahsis edilmesi Kullanım Kaybı Teminatı ile sağlanır. Bu teminat sigorta şirketinden araç tahsisi ya da taksi kullanım giderlerinin karşılanmasını içerir.
  • Anahtar Kaybı Teminatı ile araç anahtarının çalınması durumunda anahtar ve kilit mekanizmasının değiştirilmesi güvence altına alınır.
  • Ticari faaliyetler için kullanılan tanker, tır ya da kamyonlar, taşıdıkları yükler ile sigortalanabilir. Yasalara uygun şekilde taşınan bu yüklerin uğrayacağı zarar, kasko sigortasına ekletilen ek teminatlarla karşılanır.
  • Ferdi Kaza Teminatı ile kaza sonucu oluşabilecek vefat ya da sakatlanmalara tazminat ödenmesi sağlanır. Vefat durumunda varislere, sakat kalma durumunda ise sigortalıya ödenen bu tazminat oldukça ufak bedellerle kasko poliçesine eklenebiliyor.
  • Ayrıca araca hayvanlar tarafından verilen zarar da ek teminatlar kapsamında güvence altına alınabilir.   

 

Kasko çeşiti olan dar kasko ile genişletilmiş kasko farkı hakkında detaylı bilgiyi sayfamızdan edinin.

 

Tek Taraflı Kazada Kasko Ödeme Yapar mı?

Kazaya karışan araç sayısının bir olduğu kazalar, tek taraflı olarak adlandırılır. Aracın bariyer, refüj, ağaç, aydınlatma direği veya duvara çarpması gibi durumlar tek taraflı kazalar olarak sınıflanır. Bu gibi durumlarda sürücünün tek başına bir kaza tespit tutanağı hazırlaması mümkün değildir. Olay yerine çağrılan trafik polisi tarafından hazırlanan tutanakta olayın gerçekleşme şekli açık bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca olayın oluşumundaki dış etkenlerin belirlenebilmesi için alkol raporu gibi raporların mutlaka yer alması gerekir. Normal bir kazadaki gibi sigorta şirketi bilgilendirilmeli ve işlemler sırasıyla gerçekleştirilmelidir.

 

Kaza sonrası yapılacakları Trafik Kazası Sonrası Yapılacak İşlemler Nelerdir? başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

 

Kasko Neleri Kapsamaz?

Araç sahiplerinin çokça karıştırdığı konulardan biri de kasko sigortasının neleri kapsadığıdır. Kasko genel anlamıyla sigortalının kendi aracını korumak için yaptırdığı sigortadır. Trafik sigortası ise kazaya karışan 3. kişilerin zararlarını karşılayan sigortadır. Bu nedenle kasko 3. kişilerin araçlarındaki hasarları kapsamaz. Karşı tarafta oluşması muhtemel vefat ya da sakat kalma gibi durumlarda da kasko sigortasına başvurulmaz. Sigorta bedeli, kapsamı ve işleyişi konularında kesin ayrımlara sahip bu sigortaların temel amacı ise trafik kazalarının olumsuzluklarını gidermektir.

 

 

 

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Kasko ve trafik sigortası arasındaki en temel fark, kasko sigortasının isteğe bağlı, trafik sigortasının ise zorunlu bir sigorta türü olmasıdır.

Park Halindeki Bir Arabaya Çarpılırsa...

Park Halindeki Bir Arabaya Çarpılırsa...

Park Halindeki Araca Çarpınca Ne Yapmalı, Park Halindeki Aracınıza Çarpıldıysa Ne Yapmalı, Kaza Tespit Tutanağı, Tramer, Yanlış Park Eden Araca Çarpmak

Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?

Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?

Sigorta Tahkim Komisyonu nedir, ne iş yapar, sigorta tahkim komisyon ücretleri, sigorta tahkim komisyonu başvurusu için gerekli belgeler.